Áldozatsegítő Központot adtak át Szolnokon

Megosztás

Az országban nyolcadikként a megyeszékhelyen nyílt Áldozatsegító Központ, melyet Varga Judit igazságügyi miniszter adott át ünnepélyes keretek közötttudósított az Alföldhir.hu.

– Megfelelő jogi, érzelmi és pszichológiai segítségnyújtás nélkül nehezebben vagy egyáltalán nem lehet feldolgozni az áldozattá válással járó megrázkódtatást – mondta a miniszter a megnyitó előtti sajtótájékoztatón. – A hozzátartozók sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében nem elég csupán együtt érezni, cselekedni is kell.

Mint kiemelte, áldozatsegítő szolgálatok minden fővárosi és megyei kormányhivatalban is működnek, és ezek munkáját segítik az Áldozatsegítő Központok.

– Az Igazságügyi Minisztérium (IM) azt irányozta elő, hogy a legrövidebb időn belül, a legközvetlenebb módon érje el a segítségre szorulókat – tette hozzá Varga Judit. Ezért fejlesztik folyamatosan az áldozatsegítés rendszerét. A folyamatosan épülő hálózat a bajbajutottak széles körét lefedi, s a rászorultság vizsgálata nélkül térítésmentesen igényelhető. A trauma feldolgozását és a továbblépést segíti például a pszichológusi támogatás, a krízishelyzet- kezelés és az anyagi segítségnyújtás.

Amint arra az igazságügyi miniszter felhívta a figyelmet, immár az érintettek elérésének módja is változott, bevezették az áldozatok közvetlen megszólítását célzó mechanizmust. Ennek értelmében a személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatait közvetlenül az állami szolgálat keresi meg személyesen és ajánlja fel a segítséget.

Varga Judit kiemelte: további fejlesztések és központok megnyitása várható. Végső céljuk, hogy a hálózat bővítésével 2025-re minden megyében elérhetővé tegyék az Áldozatsegítő Központok szolgáltatásait a rászorulók számára.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere a rendőrség megelőzésben betöltött szerepét emelte ki: Ma Magyarországon biztonságban lehet élni – mondta. Köszöntőjében felhívta a figyelmet, hogy a szolnoki Áldozatsegítő Központ rendkívül jó helyen, a belváros központjában, a Vízügy székház földszintjén található.

Berkó Attila megyei kormánymegbízott pedig azt hangsúlyozta, hogy személyre szabottan és a lehető leggyorsabban kell reagálni ezekben az ügyekben. Mint mondta, a családokon is sok múlik, támogatni kell a segítséget kérőket.

via Alföldhir.hu, Fotó: Mészáros János/MTI

Kapcsolódó cikkek