Lila turul, Aranyvonat, guruló Szent István és minden idők legnagyobb tűzijátéka – ezt hozta össze a kormány augusztus 20-ára

Megosztás

„Minden idők legnagyobb tűzijátékával” és vélhetően minden idők legdrágább hazai ünnepségsorozatával készül az idei augusztus 20-ára a kormány: a Szent István Napok névre keresztelt, több napos budapesti rendezvénysorozat több napon át, számos helyszínen zajlik majd – írja a 444.hu.

Egészen furcsa dolgokba lehet belebotlani a Parlament közelében: az államalapítás ünnepéhez amúgy nem feltétlen azonnal köthető lila turul, illetve egy gurulós, aranyozott Szent István is látható, de az úgynevezett Aranyvonat is ott lesz a Kossuth téren, ami Szent István halálának 900. évfordulójára készült 1938-ban, ezen hordták körbe a Szent Jobbot az országban, de a világháborúban megsemmisült. 2015-ben elkezdték újraépíteni, és tavaly lett kész, így most pár napig meg lehet nézni a parlamentnél.

Ami a programokat illeti: csütörtöktől szombatig tényleg rengeteg koncertbe lehet majd belefutni a városban. A legnagyobb színpad a Műegyetem rakparton lesz, ahol a magyar popzene olyan titánjai lépnek majd fel, mint Ákos, a Tankcsapda, a Kelemen Kabátban vagy a Halott Pénz. Több napos Retro Tabán-program is lesz, többek között a Ladánybene 27, Szikora Róbert, a TNT, a Beatrice és a Skorpió részvételével, természetesen a Tabánban. Ünnep az ünnepben: szombat este Leslie Mandoki ad koncertet a Bazilika előtt, ez elvileg a Bartók Béla ihlette lemezének a bemutatója is egyben.

A tűzijáték pedig valóban nem lesz kicsi: állítólag negyvenezer rakétát lőnek fel.

Az eseménnyel kapcsolatban Tóth Áron, az LMP szolnoki képviselőjelöltje is megszólalt – elgondolkodott, hogy ez most köztársaság, vagy császárság…

fotó: 444.hu

Kapcsolódó cikkek