Több dolgot is sért, kénytelen visszavonni Kásler az utasítást, miszerint kifizettetnék a PCR-tesztet a műtétre várókkal

Megosztás

Sérti a jogállamiság elvét, nem felel meg a jogbiztonság követelményeinek, sértheti az emberi méltósághoz való jogot és sérti az egyenlő bánásmód elvét az alapvető jogok biztosa szerint az a májusi Kásler Miklós-féle rendelkezés, miszerint halasztható műtétre és rehabilitációs ellátásra csak az mehet a magyar egészségügyben, akinek van érvényes védettségi igazolványa, vagy ennek hiányában önköltségen PCR- vagy antigéntesztet csináltat – írta meg a Telex.hu.

A PCR-teszt 19 500 forint, míg az antigénteszt 11 forintba kerül ma Magyarországon.

Az ombudsmani jelentés a hétvégén jelent meg. Az ombudsman szerint „a PCR és antigén tesztek követelménye, valamint azok költsége megtérítésének miniszteri utasításban történő előírása ellentétes az Alaptörvény jogállamiság elvével”.

Emellett, mivel hazánkban nem kötelező az oltás, és nincs olyan kormányrendelet, ami az egészségügyi ellátást a védettségi igazolványhoz kötné, így a kásleri rendelet az ombudsman szerint „alkalmas arra, hogy az emberi méltósághoz való jogból levezethető egészségügyi önrendelkezési joggal összefüggő visszásságot okozzon, mind az oltás felvétele, mind az elektív beavatkozásban való részesülés tekintetében”. Valamint az „egyenlő bánásmód követelményével sem áll összhangban” az, hogy az egészségügyi ellátásban különbséget tesznek védettségi igazolvánnyal rendelkezők és nem rendelkezők között, áll a jelentésben.

Az alapvető jogok biztosa ezért „a visszáságok orvoslására és a jövőbeli jogsérelem lehetőségének elkerülése érdekében” felkérte Kásler Miklóst, hogy a májusi utasításait és az ügyben kiküldött körleveleit vonja vissza.

via Telex.hu

Kapcsolódó cikkek