Öt év alatt 110 ezer külföldi állampolgár telepedhetett le Magyarországon

Megosztás


2015 és 2020 között összesen 2788 menekültet fogadott be Magyarország – közölte GKI Gazdaságkutató Zrt.

A közleményben azt írják, hogy ez idő alatt az egyszerűsített honosítási eljárás hatása miatt sokan kaptak magyar állampolgárságot, a GKI becslése szerint 110 ezer emberről van szó, akik azelőtt külföldiként éltek hazánkban.

Szintén magyar állampolgárok lettek a letelepedési kötvénnyel érkező külföldiek is (kb. 20 ezer fő). A GKI kutatása szerint az itt tartózkodó külföldiek 40 százaléka uniós állampolgár, 60 százaléka pedig harmadik országbeli, az országok szerinti bontásban a legtöbben Ukrajnából (30 ezer fő), Romániából (22 ezer fő), Kínából (20 ezer fő) és Németországból (18 ezer fő) érkeztek hazánkba.

A GKI kutatása szerint Magyarország nem népszerű végső célpontja a vendégmunkásoknak. A kelet felől érkező munkaerő sok esetben tovább halad nyugatabbra, Ausztria és Németország felé a magasabb fizetések miatt.

Szijjártó Péter július közepén jelentette be, hogy 10-ről 20 százalékra emeli a kormány azt a kvótát, ameddig külföldi – azaz harmadik országbeli, EU-n kívüli – munkavállalókat alkalmazhatnak a külföldi cégek Magyarországon.

Kapcsolódó cikkek