Szolnok specialitása, a habos isler születése

Megosztás

Eredete a Szapáry utcában már működő, 1911-12-ben a Jánszky–Szivessy építészpáros tervei alapján átalakított Kádár-féle házban több, mint száz évig működő cukrászdához köthető – olvasható az Otthonkában.

Az 1930-as években az a mondás járta, hogy „Szolnokot a Művésztelep, a Tisza Szálló és a Kádár cukrászda miatt érdemes felkeresni”. A cukrászda egyik különlegessége az volt, hogy a hazánkban elterjedt bécsi receptek helyett a Párizsban divatos gyümölcszselés édességek domináltak a kínálatban. 

Itt cserélte le id. Kádár Kálmán cukrászmester az islerben a lekvárt a habra. Egy tanítványa – Móra Ferenc – elkészítette csokoládés habbal, sőt, előfordul rózsaszínnel is. Az épület, amelyet id. Kádár kifejezetten cukrászdának tervezett, a mai napig áll.

cikkben részletes receptet és elkészítési útmutatót is talál.

Kapcsolódó cikkek