Megfigyelési botrány: miért lapítanak a szolnoki fideszesek?

Megosztás

A kezdeti visszautasítást követően már a Fidesz sem tagadja, hogy a magyar titkosszolgálat használhatta azt a Pegazus nevű kémszoftvert, amellyel ártatlan embereket, újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, a kormánnyal szemben kritikus üzletembereket hallgattak le, illetve figyeltek meg. Véleménycikk.

Mindezt egy nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó csapat derítette ki, vagyis szó sincs arról, hogy ez valami kitalált humbug lenne – ahogy azt az Orbán-kormány kezdetben magyarázni próbálta. Ez egy világméretű lehallgatási botrány, amelyben – az eddigi bizonyítékok szerint – a Fidesz kormány is nyakig sáros. A kormány vezető politikusai most azt próbálják elhitetni, hogy ők személy szerint nem tudnak semmiről, egymásra mutogatnak, és láthatóan abban bíznak, hogy az egymás között körbe küldözgetett újságírók egyszer majd csak megunják a faggatózást.

Ez azonban nem ilyen egyszerű. Mert ugye mégiscsak arról van szó, hogy az Orbán-kormány több száz embert hallgatott le titokban. Olyan embereket, akik nem követtek el semmilyen törvénytelenséget.

Csupán annyi volt a „bűnük”, hogy nem szimpatizálnak a Fidesszel. Ez azonban a jelek szerint elég indok volt a jelenlegi hatalomnak, hogy belemásszon a magánéletükbe, lehallgassa a privát beszélgetéseiket, beletúrjon a levelezésükbe és vájkáljon a mobiltelefonjukon tárolt fotók között.

Egy olyan országban, ahol ez megtörténhetett, az emberek joggal várnak magyarázatot. Hisz mostantól senki tudhatja, hogy ha elkezd beszélni a telefonján, azt más nem hallhatja. Erre valamit mondani kell. A Fidesz azonban hallgat, és úgy tesz, mintha nem is ők kormányoznának.

És ez nem csak országos szinten van így: a szolnoki fideszesek is lapítanak. Pedig igazán elmondhatnák, mit gondolnak erről a lehallgatási botrányról. Vajon mi a véleménye Kállai Mária országgyűlési képviselőnek és Szalay Ferenc polgármesternek? Szerintük rendben van, hogy a pártjuk embereket hallgat le titokban? Hány szolnoki embert figyeltek meg így? Nem kellene esetleg erről beszélniük? Vagy ha nem tudtak az egészről semmit és nem is érintettek, akkor nem az volna a helyes, ha a szolnoki fideszesek elhatárolódnának a saját pártjuk gyalázatos megfigyelési akciójától?

Kállai Mária és Szalay Ferenc azonban lapítanak. Mi pedig csak találgathatunk: vajon ez a hallgatás azt jelenti, hogy egyetértenek a titkos lehallgatásokkal? Vagy vannak információik, csak nem akarnak beszélni erről?

Az a rossz hírünk, hogy Kállai Mária és Szalay Ferenc nem hallgathat a végtelenségig. Egyszer ki kell állniuk a szolnoki emberek elé és színt kell vallaniuk, hogy mit tudnak a saját pártjuk megfigyelési akciójáról és mi a véleményük róla.

Válaszolniuk kell a feltett kérdésekre, vagy kezdhetik levakarni magukról a narancsos emblémát.

Kapcsolódó cikkek