Tisza-tavi kerékpározás, arborétum, karcagi szélmalom: ezek megyénk fő látványosságai

Megosztás

A HelloVidék gyűjtötte össze azokat a kihagyhatatlan helyeket, amit mindenképp látnod kell Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Ezekből szemezgettünk:

Kiskörei hallépcső

A Kiskörei Vízerőmű duzzasztóműve mellett található Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosója. A létesítmény egy közel 1400 méter hosszú csatornával kerüli meg a duzzasztóművet, így biztosít egész évben szabad vándorlási lehetőséget a halak számára a Tisza-tó és a vízlépcső úgynevezett alvízi folyószakasza között. A létesítmény azonban nem csak az átjárás biztosítására alkalmas, hanem a pihenőtavak segítségével egyes fajoknak élőhelyet is biztosíthat, illetve a biztonságos áttelelést szolgálja.

Tisza-tavi kerékpártúra

Gondoltad volna, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye igazi kerékpáros paradicsom? Ha két kerékre pattannál, akkor a Tisza-tó környékén számos lehetőséged akad egy kis testmozgásra. A Tisza-tavat kétféleképpen lehet körbetekerni: vagy egy úgynevezett „nagykör”, ami 113 kilométer hosszú, illetve egy „kiskör”, ami 64 kilométer hosszú.

Karcagi szélmalom

Karcag városának egyik legértékesebb műemléke az 1859-ben épített, népi stílusú Gál féle szélmalom. A városban régen hatvan malom működött, közülük tizenegy volt szélmalom. Mára csak ez maradt fenn. Belső berendezése épen maradt, hat szinten lehet megtekinteni a technikatörténeti szempontból is egyedülálló szerkezetet.

Tiszavirág híd

A Szolnokon található Tiszavirág híd Közép-Európa legnagyobb gyaloghídja: a híd tömege 550 tonna, hossza 444 méter. A 2011-ben átadott hidat a megyeszékhely jelképének szánták, melynek formája a névadó tiszavirágot mintázza. A kerékpárúttal ellátott gyaloghídon vásárt is tartottak helyi kézműves termékkel.

Tiszakürti arborétum

Az egész évben látogatható, 60 hektáros, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartotó Tiszakürti Arborétum telis-tele van kocsányos tölgyekkel, mezei juharral, platánnal, magyar kőrissel és fenyőfélékkel. A dendrológiai gyűjteményükben jelenleg 1500 különböző fajt számlálnak. A szőke folyó mellett húzódó arborétum legnevezetesebb fája a hármas platán, melyet vélhetően a természet alkotott három csemete egymás mellé telepítése után. Sétautak, pihenők, padok, fedett és nyitott területek és egy kilátó csábítják kirándulásra a látogatókat. 

A teljes lista IDE KATTINTVA érhető el.

Kapcsolódó cikkek