A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat a térség gasztronómiai hagyományainak erősítése és örökségének megújítása jegyében pályázati felhívással fordul a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő, dolgozó, vagy működő profi és amatőr cukrászok, sütni szerető lakosok, munkahelyi közösségek felé. A két főkategórián belül a versenyzők normál, illetve cukor-, laktóz és gluténmentes édességekkel pályázhatnak. A torta méretében, formájában és felhasznált alapanyagokban korlátozás nincsen. Azonban az elbírálásnál előnyt élveznek a különleges technológia megoldások, a helyi alapanyagok felhasználása, Jász-Nagykun-Szolnok Megye történelmi, kulturális, turisztikai, építészeti örökségére és adottságaira utaló forma-, ízvilág, illetve díszítések használata. A beérkezett munkákat szakmai zsűri értékeli,…
Tovább olvasomCímke: gasztro
Szolnok specialitása, a habos isler születése
Eredete a Szapáry utcában már működő, 1911-12-ben a Jánszky–Szivessy építészpáros tervei alapján átalakított Kádár-féle házban több, mint száz évig működő cukrászdához köthető – olvasható az Otthonkában. Az 1930-as években az a mondás járta, hogy „Szolnokot a Művésztelep, a Tisza Szálló és a Kádár cukrászda miatt érdemes felkeresni”. A cukrászda egyik különlegessége az volt, hogy a hazánkban elterjedt bécsi receptek helyett a Párizsban divatos gyümölcszselés édességek domináltak a kínálatban. Itt cserélte le id. Kádár Kálmán cukrászmester az islerben a lekvárt a habra. Egy tanítványa – Móra Ferenc – elkészítette csokoládés habbal,…
Tovább olvasom