Középkori templom és temető feltárásához vár önkénteseket a tiszafüredi múzeum

Megosztás

Tiszaörvényen, a Tisza-parton a füredi Kiss Pál Múzeum munkatársai 2022 óta végeznek feltárásokat, elmúlt két évben megtalálták a templom alapját és több 14-17. századi sírt is. Önkéntes régészeti programot indítottak, amelyhez a helyi oktatási intézmények diákjai csatlakoztak, de továbbra is várják mindazokat, akik segítenék a kutatómunkát.

Két évvel ezelőtt szeptember 5. és november 16. között a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával kezdte meg a Kiss Pál Múzeum az 1960-as években még fel nem tárt területek feltárását és a templom falainak azonosítását a tervezett fejlesztések előkészítése céljából.

A terepi munkálatokban részt vettek Tiszafüred Város Önkormányzatának városüzemeltetési munkatársai, valamint a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. dolgozói. A hosszú távú kutatás miatt, a régészeti lelőhely megóvása érdekében a területet bekerítették, valamint a Tisza-tó népszerű kerékpárútján érkező turisták tájékoztatására információs táblákat helyeztek el a kapunál.

A domb tetején, körülbelül 30-40 cm mélységben kerültek elő a templom alapozásmaradványai, amelyeket az 1960-as években csak minimális földtakarással védtek meg. Az erózió és a gyors munka következtében a falak sok helyen meggyengültek, néhol leomlottak. Azokon a helyeken, ahol az 1960-as években nem történt feltárás – például az északi falnál –, a falmagasság helyenként elérte az 50-80 cm-t, itt pedig nagyobb faragott kváderkövek is fennmaradtak az első falrétegben. A templom döngölt belső földpadlóját a délnyugati sarokban, míg a külső kővel borított járószintet az épület északnyugati sarka előtt fedezték fel. A templom félköríves szentélyének maradványai a domb legmagasabb pontján, a 3. szelvényben, egy nagy fa gyökerei alatt találhatók.

„Sok lelet került már elő, de még több évig fogunk itt dolgozni, mire a végére jutunk és várhatóan lakóházak, kemencék, hulladékgödrök és a hétköznapi életnek a maradványai is előkerülnek majd. Ez egy olyan projekt, ami elég egyedülálló ma Magyarországon, hiszen nagyon kevés helyen van lehetőség egy ilyen nagy felületen megkutatni egy középkori településnek és temetőnek a maradványait. Október végéig tervezünk itt dolgozni, így addig és majd jövőre is szeretettel várjuk az önkénteseket – olvasható dr. Mester Edit múzeumigazgató nyilatkozata az I Love Tisza-tó oldalán.

Kép: I Love Tisza-tó

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek