Nagy tervekkel vágott neki az Esterházy Jászberényi Campusa a mérnökképzésnek

Megosztás

Ahogy a Szol24-en is olvashattak róla a napokban, a Jászsági Menedzser Klub Egyesület megrendezte a VI. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferenciát. Mérföldkő, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusán elindult az Óbudai Egyetem kihelyezett gépészmérnöki képzése: a lokális cégek vállalkozói egyúttal fel is ajánlottál segítségüket, hogy az iparát tekintve rendkívül fontos településen tanuló hallgatók gyakorlatorientált képzéseken vehessenek részt.

Az idei évben hatodszorra rendezték meg a Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferenciát. A fórum lehetőséget nyújt a térség vállalatainak és településeinek vezetői számára, hogy közösen meghatározzák a helyi gazdaság fejlődési irányait. Az esemény ezúttal a műszaki szakemberek képzésére fókuszált, ami azért vált különösen aktuálissá, mert szeptemberben hiánypótló módon az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusán, az Óbudai Egyetemmel együttműködésben új gépészmérnöki képzés indult.

Jelenleg még csak nyolc hallgatóval indult el a szak, ez lényegében az Óbudai Egyetem kihelyezett képzése, mivel az elsősorban pedagógiai tanárképzési múlttal rendelkező Eszterházynak egyelőre nincsenek meg a feltételei a saját képzés elindításához.

Csáfor Hajnalka oktatási rektorhelyettes azonban hozzátette, az egyetem távlati tervei között szerepel az is, hogy saját jogon indul majd el a mérnökképzés Jászberényben.

A képzés két specializációval (járműtechnika, CAD-CAM-CNC) indult el, de ezeket tervezik bővíteni. Ronkay Ferenc címzetes egyetemi tanár, aki a Jász-Plasztik Kft. anyagfejlesztő mérnökeként dolgozik és oktatóként vesz részt az újonnan indult jászberényi mérnökképzésben, hangsúlyozta, mennyire lényeges, hogy a hallgatók ne csupán az elméleti anyaggal ismerkedjenek meg, hanem betekintést nyerjenek a vállalatok működésébe és megismerjék a gyakorlati folyamatokat.

„Ahhoz, hogy ez megtörténjen, mindenképpen közelíteni kell az akadémiai szférát az ipari szférához. Ezt segítheti elő, hogy mérnökök oktatóként vállaljanak szerepet a műszaki felsőoktatásban” – mondta. Saját cégét is példaként említette, amely az elmúlt tíz év során számos egyetemi hallgató képzésében vett részt. Kulcsfontosságúnak tartja a nappali képzés bevezetését, mert úgy véli, ezzel elérhető, hogy a helyi fiatalok ne költözzenek más városokba.

A jászfényszarui Samsung Electronics Magyar Zrt. HR senior managere, valamint a  jel- és tápkábeleket, fém alkatrészeket gyártó Scintilla Kft. ügyvezetője egyaránt támogatásáról biztosította a képzést, kiemelve, hogy a mérnökök átlagéletkora nagyjából az 50 év körül van, ami azt jelenti, hogy 15 év múlva nagyon sokan nyugdíjba fognak menni.

További részletek ide kattintva olvashatóak.

Kép: Gémesi Balázs

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz

Kapcsolódó cikkek