Jön az új nemzeti személyszállítási óriáscég, hagyományos értelemben megszűnik a MÁV és a Volánbusz is

Megosztás

Jobb lesz-e ettől a közlekedés Szolnokon és Jász-Nagykun-Szolnok megye más településein? Már formálódik az új társaság, melynek neve immár hivatalosan is MÁV Személyszállítási Zrt. lesz, amely az egyesített társaságok általános jogutódjaként működik tovább.

Két meghatározó állami szolgáltatóvállalat – a Volánbusz Zrt. és a MÁV-HÉV Zrt., amelyek egyébként eddig is a MÁV csoport részeként folytatták tevékenységüket – beolvadnak a MÁV-START Zrt.-be, ezzel létrejön az ország és a régió legnagyobb személyszállítási társasága. A részletekről a Magyarbusz.info tájékoztatott.

A fúzió eredményeként mind a nagyobb utasforgalmat lebonyolító és nagyobb munkavállalói létszámmal rendelkező Volánbusz, mind pedig a MÁV-HÉV elveszíti önállóságát, és teljesen beolvad az újonnan létrejövő társaságba. A beolvadó társaságok jogalanyisága ezzel megszűnik, vagyonuk az átvevő társaságra, mint általános jogutódra száll át.

Az egyesülés tehát nemcsak a cégstruktúrát, hanem a pénzügyi mérlegeket is érinti majd. A beolvadó vállalatok eszközei, forrásai és kötelezettségei beépülnek a MÁV-START Zrt.-be, amely az átalakulás után jelentős tőkenövekedést könyvelhet el. A MÁV Személyszállítási Zrt. jegyzett tőkéje például több mint háromszorosára nő, míg a vállalat eszközállománya is jelentősen bővül, elsősorban a tárgyi eszközök és forgóeszközök növekedése okán.

Az új társaság igazgatóságának elnöki posztját Németh Lászlóné tölti be, az igazgatóság további tagjai pedig a MÁV-START jelenlegi vezérigazgatója, dr. Mosóczi László, Chikán Attila László, dr. Sors László, Puskás András, Vida József és dr. Lantos István lesznek.

A három cég egyesülésével kapcsolatos cégbírósági eljárások már zajlanak, a beolvadás időpontja a szeptember 30-i döntést követő 90 napnál korábbi nem lehet, így a tényleges egyesülés a korábban már elhangzott időponttól, január 1-től várható.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek