Új rekord: a szomszéd megyében az éjszaka mínusz 10 fokos hideget mértek

Megosztás

Egyáltalán nem ritka, hogy néhány töbör hasonló meglepetésekkel szolgál a Bükkben, ez most is így történt, kemény fagy volt vasárnap hajnalban. Ilyen hideget szeptemberben még soha nem mértek itt.

Ilyen hideget még soha nem rögzített szeptemberben a meteorológiai állomás a Mohos-töbörben.

Kemény fagyokkal köszöntött be a vasárnap reggel a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben az ott kihelyezett meteorológiai állomás -10,1 Celsius-fokot rögzített mára virradóra – írja az Időkép.

Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet által üzemeltetett meteorológiai állomás telepítése óta nemcsak a vasárnap, hanem a szombaton hajnalban mért (-8 Celsius-fok) léghőmérsékleti minimumérték is rekordnak számít a szeptembert tekintve.

“A havi minimum 2022-ben -7 °C, míg 2023-ban -4,2 °C volt. Így látszik, hogy már a tegnap hajnali T-min. is kerek 1 °C-al, a ma hajnali pedig 3,1 °C-al haladja meg a 2022-ben rögzített korábbi havi minimumot. Ez jelenleg új állomásrekord a mindenkori szeptemberi hónapok tekintetében. Nem mellesleg az első szeptemberi zord nap is rögzítésre került”- közölte Facebook-oldalán az intézet.

Kiemelték, bár a Bükk-fennsíkon a szeptemberi zord napok esélye reális, gyakoriságuk alacsony, és hozzátették, az eseménysorozatot egy jelenleg ható, visszaszorulóban lévő anticiklon tette lehetővé, amely jelenleg nyugodt, szélcsendes, derült éjszakákat eredményez, így a töbrök autonóm mikroklímarendszere inhomogén mértékben, de képes érvényesülni.

Megjegyezték azt is, meglehetősen nagy volt a hőingás, ugyanis a 20,3 C-fokról -10,1 Celsius-fokig zuhant a hőmérséklet. “Ha ezt az emberi környezetünkbe interpretáljuk, nagyjából egy igazán kellemes késő nyári hőmérsékletből ugranánk egy olyan zord, télies hőtartományba, amely a magyarországi lakott területek viszonylatában már karcolgatja a lélektani határt, hogy tegyünk-e egy kinti sétát nagykabátban. Mindezt egy napon belül produkálja a Bükk-fennsík egyik fő hidegakkumulációs zónájának gyűjtőpontja, a Mohos-töbör” – fűzték hozzá.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek