A honvédelem tantárgy bevezetéséről beszéltek a szolnoki Aktív Rádióban

Megosztás

Balogh János Pál hadnagy, az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred honvédelmi nevelési referense a honvédelem tantárgy kísérleti jellegű bevezetéséről beszélt a szolnoki Aktív Rádióban: mint kiderült, pilot jelleggel 2023-ban hat iskolában indult el a tantárgy oktatása, ráadásul több, mint száz iskola jelentkezett újonnan. A gimnáziumokban a 11. évfolyamos, a a szakképzési intézményekben pedig a 9. évfolyamos diákok tanulhatják meg a hon védelmének rejtelmeit.

A tantárgyat olyan katonák oktatják, akik a Magyar Honvédségnél aktív szolgálatot teljesítenek, vagy területvédelmi tartalékosként szolgálnak, illetve legalább öt év katonai tapasztalattal rendelkeznek. Úgy vélik, ezek a tapasztalatok lehetővé teszik számukra, hogy gyakorlati, élményszerű tanítást biztosítsanak és példaképként álljanak a diákok előtt.

„A program célja, hogy olyan alapvető készségeket adjunk át a gyerekeknek, amelyeket a mindennapi életben is tudnak hasznosítani. Törekszünk tudásuk bővítésére, önbizalmuk növelésére. Egyebek között túlélési és tájékozódási ismereteket, elsősegélynyújtást, illetve a táborozáshoz szükséges tudnivalókat sajátíthatnak el” – mondta az MH 3. TVE megbízott honvédelmi nevelési referense.

A honvédség hivatalos honlapján úgy fogalmaznak, a Honvéd Kadét Program (HKP) már bebizonyította, hogy a honvédelem alapjainak elsajátítása értékes élményeket nyújt a kadétoknak és hozzájárul a felelősségteljes állampolgárrá válásukhoz. Ugyan a mostani tantárgyat választó diákok nem részei a HKP-nak, így nem tekinthetők kadétoknak, az új oktatási kezdeményezést mind az iskolák, mind a szülők pozitívan fogadták a program iránti érdeklődés növekedése miatt.

A 24.hu pont néhány nappal ezelőtt számolt be a honvédelmi miniszter bejelentéséről, miszerint a Debreceni Egyetem elsőként indítja el Magyarországon az új típusú felsőoktatási honvédelem tantárgyat szeptembertől. Úgy tűnik tehát, a tárgy egyre inkább utat tör magának: Ön mit szól ehhez?

Kép: MTI/Mónus Márton

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek