A nemrégiben megjelent fagyiszemlénk után, úgy gondoltuk, hogy ideje megnéznünk milyen lehetőségeink vannak Szolnokon, ha menüzni szeretnénk. A nyári kánikula és az élelmiszerárak drasztikus növekedése miatt gyakran érezhetjük úgy, hogy a mindennapi főzés több szempontból is megterhelő. Lássuk mit, hol, mennyiért kapunk, ha hagyjuk, hogy mások főzzenek.
A menüztetés intézménye Törökországban ismeretlen, de látva a magyar viszonyokat kitaláltuk, hogy mi is csatlakozunk a szokáshoz, mondja Mesut Kirtay az Istan&Bull török étterem tulajdonosa. A leves+melegétel+baklava / kis saláta kombinációja 3000 forintba kerül. Az állandó kínálatba a török ételeken felül szerepelnek a rántott finomságok is ( csirke, hal, sajt) A Gyros menü, ami pitát vagy dürümöt tartalmaz, a baklaván és a dobozos üdítőn kívül, 2200 forintos áron kapható.
Kulináris utazásunkat Szolnok legújabb erdélyi éttermében a Medvetáncoltatóban folytattuk. Ottjártunkkor a menü brokkolikrémleves volt, grillezett lazacsteakkel és friss kevert salátával, a halat kevésbé kedvelők számára a B variáció szárnyas rizottót tartalmazott. 2250 forintért, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, jókora adagot kaptunk.
A menüjük változatos, törekednek minden réteg igényének a kiszolgálására. Az e heti etapban felbukkant többek között disznótoros, rántott gomba, roston csirke és paraszt cordon bleau is.
A Liliomfi étteremben 2410 forintba kerül egy menü. Az ínyencségeiről híres étterem vegyíti a különleges fogásokat a hagyományos ízekkel. A vaníliás körteleveshez, rántott csirkét vagy kaszás aprópecsenyét választhatunk főfogásnak. Egy másik napon például elfért egymás mellett a pirított zöldséges-csirkés thai tészta és a mátrai borzaska, ahogy az azt megelőző napon a fish & chips és a rakott kelkáposzta. Ebből kifolyólag meg sem próbáljuk bekategorizálni a menüjüket.
A Tiszti Klub étteremben ebből a szempontból könnyebb dolgunk van. A magyaros ízek dominálnak. Hentes tokány, zöldborsó főzelék fasírttal, rántott sertéskaraj, szalontüdő, sült oldalas, ilyen főételekkel találkozhatnak a menüre vágyók. Ami eltérő az eddigi példákhoz, szinte minden nap háromféle levesből választhatunk, de minimum kettőből. A normál menü ára 1900 forint, záróval 2500 forint.
A Galéria étteremben is tudunk menüzni, 2500 illetve 2700 forintért. Egyik az A másik pedig a B menü árát takarja. A héten ehettünk húslevest, francia hagymalevest, nyírségi gombóclevest és karfiol krémlevest is, amit követhetett fokhagymás rántott borda, mézes sörös csirkemell grillezett zöldségekkel, de készült camamberttel töltött jércemell hasábburgonyával és csikós tokány penne tésztával is. Időnként desszertek is felbukkannak, somlói galuskát vagy gesztenyepürét további 700 forintért tudunk kérni.
A Heaven étteremben mindenkire gondolnak. Találunk zóna menüt 1750Ft/adagért, normál mennyiséget 1890 forintért vagy 2100-ért – gyaníthatólag az adott étel alapanyagárától függ az eltérés, – frissensült menüt, kis adagot 1890 FT-ért, nagyot 2150 Ft-ért, töltött rántott húsokat menüben 2590 FT-ért, ínyencet 2400Ft- ért, kiemelt ínyencet pedig 3000FT-ért. Nem csodálkozom, ha önök is sokkot kaptak a rengeteg számsortól, ugorjunk is tovább a következő helyre
Az Agóra Bisztróban mindössze 1790 Ft-ért tudunk ebédmenüt fogyasztani. Tojás, frankfurti, zeller, fejtett bab és sárgaborsó volt a heti kínálatban a levesek terén. Főfogások tekintetében bolognai spagetti, sokmagvas rántott csirkemell, füstölt borda, párizsi csirkemell és hortobágyi palacsinta szerepelt a menüben. Kifejezetten változatos a menüsor, hacsak nem vagyunk vegetáriánusok, könnyen találunk harapnivalót.
.
A Centrum étteremben 2100 forint a menü. Három variáció közül választhatunk, többnyire magyaros ételekből, de előfordulnak a kínálatban tészták és halak is. Fontos információ, leves nélkül nincs menüzési lehetőség.
A Dreher étteremben 2350 forint a leves és főétel együttese. Két lehetőség, szintén magyaros ízek. Olykor grátiszként desszertet vagy gyümölcsöt is kapunk. Ottjártunkkor például a csirke steakhez és görögsalátához gesztenyepürét kaptunk.
A Gólya vendéglő pincéjében 1950 Ft a menü. Magyaros ízvilág, bátor fűszerezés jellemzi az ételeket. A héten kínálatban volt daragaluskaleves, sertésgulyás, paradicsomleves betűtésztával, de hideg fahéjas szilvaleves is. Cordon bleau, brassói aprópecsenye, óvári sertésszelet és grízes tészta a főételek között.
Az Árkád étteremben egyszerűbb dolgunk van. 1950 forint a menü ára. Hagyományos, magyaros ízekkel főznek. Rántott ételek, pörköltek és főzelékek vannak leginkább a kínálatban. Ami kiemelendő, a leves szabad szedéses, nem csészés. A biztonságos játékosoknak pedig minden hétköznap rendelkezésre áll az Árkád menü, ami a következő: Húsleves cérnametélttel/gyümölcs leves, rántott sertésborda/rántott csirkemell/rántott sajt/rántott gomba, hasábburgonyával /rizzsel. Desszertek 240Ft és 690 Ft között találhatóak.
A Halászcsárdában 2280 forint a leves+főétel. Bizonyára itt sem nyúlunk mellé, egy kedves ismerősöm évek óta itt ebédel. Ezen a héten a húsimádók elégedettek lehetnek. Kaszás aprópecsenye, flekkenek, rántott húsok sokasága várja őket a menükínálatban.
Összességében kijelenthetjük, hogy igen nagy a különbség: 1800 és 3000 forint között mozognak a menüárak Szolnokon. A leggyakoribb árfekvés pedig 2200 környékére tehető. Ízekben, lehetőségekben nincs hiány, de, ha nem bánják most benézek valamelyik helyre, mert képtelenség nem megéhezni ennyi ínycsiklandó fogás láttán.
Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!