Új halfaj jelzi a Tisza-tó átalakulását

csupasztorkú géb

Megosztás

A Magyar Haltani Társaság (MHTT) nemrég megerősítette egy eddig a Tisza-tóban nem észlelt idegenhonos halfaj, a csupasztorkú géb (Babka gymnotrachelus) jelenlétét. Ez az esemény újabb bizonyítékát adja a faj folyamatos terjeszkedésének Magyarország vizeiben.

A felfedezés egy horgász és fia nevéhez fűződik, akik augusztus 25-én a Tisza-tó tiszafüredi Kormorán kikötőjénél egy szokatlan halat fogtak. A biztos azonosítás érdekében fényképet küldtek a Magyar Haltani Társaságnak, amelynek szakértői megerősítették, hogy a kifogott példány valóban egy csupasztorkú géb volt.

A csupasztorkú géb felismerését több jellemző is segíti. Testük megnyúlt, elöl hengeres, hátul lapított, fejük széles és vaskos. Szemeik magasan ülnek és nagyok, ajkaik vaskosak. Szájhasítékuk ferde, testük oldalán szaggatott, sötét sáv húzódik, kopoltyúfedőjük és tarkójuk pedig pikkelyes.

A faj magyarországi terjedése az elmúlt években folyamatos volt. Először 2018-ban észlelték a Tisza hazai szakaszán, a Körös torkolatánál. A következő évben már a Körösben és a Hortobágy-Berettyóban is megjelent. 2023-ra eljutott Szolnokig és Csataszög közelébe, most pedig elérte a Tisza-tavat is. Az MHTT szakértői szerint a csupasztorkú géb terjeszkedése továbbra is töretlen, és várhatóan folytatódni fog a Tisza-tó irányába.

Érdemes megemlíteni, hogy jelenleg hét gébfaj él a magyarországi vízrendszerekben. Ezek a folyami géb, a tarka géb, a Kessler-géb, a kerekfejű vagy más néven feketeszájú géb, a csupasztorkú géb, a kaukázusi törpegéb és az amurgéb. A jelenlegi törvények szerint ezek közül csak az amurgéb számít inváziós fajnak, míg a többi hat spontán betelepült jövevényfajként van nyilvántartva.

Az MHTT külön felhívja a figyelmet arra, hogy akárcsak a többi gébféle, a csupasztorkú géb is idegenhonos Magyarországon, ezért visszaengedésük tilos. Ez fontos információ a horgászok számára: ha ilyen halat fognak, azt nem szabad visszaengedni a vízbe. A szakértők azt is javasolják, hogy a pontos azonosítás érdekében érdemes lefényképezni a hal hasúszóját is, amely tapadókoronggá nőtt össze, mivel ennek mérete és alakja fontos határozóbélyeg lehet.

A felfedezés ismét ráirányítja a figyelmet az idegenhonos fajok terjedésének problémájára és a folyamatos monitoring fontosságára vizeinkben. A csupasztorkú géb megjelenése a Tisza-tóban újabb fejezetet nyit a magyarországi vizek ökológiájának alakulásában, és további kutatásokra, valamint fokozott figyelemre int a vízi élővilág változásainak nyomon követésében.

Forrás: Agroinform.hu; Fotó: Yuriy Kvach / Wikipedia

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek