Szolnoki csapat is helytállt a pécsi sírásó versenyen

Megosztás

Sírásó verseny Pécsett – meghökkentő, fura, érdekes? Valószínűleg sok gondolat megfogalmazódik az emberben, hiszen a sírásó és a verseny szavak egymás mellett egészen szokatlan módon hatnak, ám a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete (MTFE) által szeptember elején megszervezett próbatétel egyik kimondott célja pont az, hogy közelebb hozza ezt az első ránézésre rideg világot és közeget az emberekkel.

Az első sírásóversenyt itthon még 2016-ban, azaz nyolc esztendővel ezelőtt rendezték meg Debrecenben, azóta pedig évente sor kerül rá, ezalól kivételt csak a COVID-járvány időszaka jelentett. Korábban a győztes város adott otthont a következő versenynek, azonban a legutóbbi néhány alkalom során már eltértek ettől a hagyománytól.

Most a szervezők inkább nagyobb eseményekhez kapcsolják a rendezvényt, így idén a Pécsi Köztemető volt a soros, aminek apropóját annak 120. évfordulója szolgáltatta. Mindenképpen különlegességként említhető ezen kívül, hogy 2024-ben egészen nemzetközi hangulatot teremtett a hazai csapatok mellett a cseh, horvát és szlovák sírásók jelenléte.

De miért is tartják fontosnak ezt az egészet?

Sok célja van, de leginkább a tabuk ledöntése, a temetkezési szakma elismerése és népszerűsítése, illetve az abban dolgozók tudásának, fizikai erőnlétének és technikai készségeinek megmérettetése – többek között ezt erősítette meg Papp Ádám, a Kegyelet Sírkő Optikum ügyvezetője is; ők először indultak a versenyen és egyből három csapattal neveztek be.

A teljes körű temetkezési ügyintézést és sírkő készítést vállaló cég az egyik legnépszerűbb választás a megyében, Szolnokon kívül irodájuk van Kunszentmártonban, Tiszaföldváron, Szajolon, Kenderesen, Kengyelen, Újszászon, Rákóczifalván, Tiszajenőn, Tószegen, Tiszasülyün és Törökszentmiklóson is. A Szol24 olvasói számára sem lehetnek ismeretlenek, hiszen idén márciusban egy átlagos temetkezés pénzügyi vonzatait taglaló írásunkban már szó volt a Kegyelet árairól.

A szolnoki csapat

Szintén Papp mondta el, hogy az ilyen, a köznép számára elsőre valószínűleg különösnek ható alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy a résztvevők bizonyítsák jártasságukat a sírhelyek precíz és gyors kialakításában, ráadásul nem szabad elmenni amellett, hogy a temetkezés, mint szakma társadalmi szempontból kevéssé látványos vagy elismert, ennek ellenére viszont rendkívül fontos szerepet tölt be, hiszen a méltó búcsúztatás és a tiszteletteljes temetés a halottkultusz alapvető eleme.

Valóban elfelejtük: egy szakmáról van szó. Ebből kifolyólag Pécsett is megragadták az alkalmat, hogy az ország – és Európa – különböző pontjairól érkező csapatok találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek és kapcsolatot építsenek, ahogy ezt más körülmények között ugyan, de a bankárok, újságírók és vállalkozók is megteszik.

Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) hangsúlyozza, hogy az indulók nem kizárólag a fizikai rátermettségükről adnak tanúbizonyságot, hanem szakmai tudásuk egy szeletét is megmutatják a stabil, méretpontos sírgödör kilapátolása során.

„Egy koporsós temetés sírgödrének kialakításához, amelyet a versenyen is ki kell ásni, kb. 2,5 m3 földet mozgatnak meg a csapatok a verseny alatt kétszer is, mivel a hantolási versenyszámkor vissza kell lapátolni a földet. Mindezt a temetkezési szolgáltatás során olykor naponta többször is véghez kell vinniük a sírásást is végzőknek, majd a fizikai munka után a gyászoló családok támaszaként jelen kell lenniük, így tényleg megérdemlik, hogy megismerjük és elismerjük őket éppúgy, mint hivatásukat” – írják.

A Kegyelet végül a hatodik helyen végzett, illetve virágültetés kategóriában különdíjasok lettek.

Képek: Kegyelet Optikum, Biokom

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek