A Bodrogot és a Tiszát tisztították a PET Kupa környezetvédői

Megosztás

A szervezők szerdai tájékoztatása szerint a Bodrog és a Tisza folyók ártéri területeit mintegy 350 versenyző tisztította meg, összesen 17,5 tonna hulladékot összegyűjtve. Összesen 4176 zsák hulladékot sikerült összegyűjteni, amelynek körülbelül kétharmada újrahasznosítható.

A PET Kupa több, mint 12 éves tapasztalatára és terepi munkájára építve a szervezet kutatás-fejlesztési tevékenysége nemzetközi szintre emelkedett, emellett akadémiai partnerségeket alakított ki. Ennek eredményei már a gyakorlatban is láthatók, például a folyami műanyagokból készült kajakokban vagy a hulladékmonitoring módszertan kidolgozásában, amely segíti a folyók szennyezettségének feltérképezését.

Az önkéntesek a Bodrogon és a Tiszán is hatalmas mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze, persze a közös, jó cél mellett a kellő versenyszellem is jelen volt – a 13 csapat különválogatta a gyűjtött zsákokat, amiért extra pontokat szerezhettek a szárazföldi és vízi versenyeken, valamint a PET Kupa saját tehetségkutatóján. Ezen felül fair play pontokat gyűjthettek az egymásnak tett felajánlások alapján.

Több mint 15 tonna hulladékot gyűjtöttek az idei PET Kupa résztvevői

Az első helyezést a címvédő Siemens Energy érte el, ahol négy gyerek is volt a legénységben. A második helyen az Amerikalózok nevű csapat végzett, míg a harmadik helyet az Aktív Magyarország szerezte meg. A Bodrog-Tisza Hőse díjat az idén is a Siemens Energy csapata nyerte, akik a legtöbb hulladékot gyűjtötték fejenként.

Az idei versenyen bemutatkoztak a PET Kupa Bodroghoz kapcsolódó projektjei is. A DALIA Danube Lighthouse program keretében a legjobb folyómentő gyakorlatokat ismertették, beleértve a közösségi folyótisztítást és a GPS-szel ellátott, piros PET-palackokat, amelyek a hulladékáradat mozgását követik.

A verseny során a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói és oktatói tesztelték ezeket az eszközöket, hogy a palackok által rögzített adatok segítségével pontosítsák a műanyagterjedés modellezését.

Az MTA Fenntartható Technológiák alprogramja támogatta a PET Kupa-BME együttműködést, amely a folyók műanyagszennyezésének további aspektusait is vizsgálja.

MTI-információ

Kép: Eurofins- Független Laboratórium

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek