Ennyit kell várni Szolnokon egy műtétre

Megosztás

Naponta halljuk és tapasztaljuk, hogy a magyar egészségügy tragikus állapotban van. A kórházak felújításra szorulnak, klíma híján akár 40 fok is lehet a műtőkben kórtermekben, a várólisták pedig hosszúak. Az Átlátszó.hu által nyilvánosságra hozott adatok azonban az eddigieknél is borúsabb képet festenek.

A hírportál arról ír, hogy akár 30 ezer ember is várhat műtétre és a várólisták hossza napjainkra sem állt vissza a pandémia előtti szintre. Nem ritka, hogy bizonyos beavatkozásokra akár egy évet is várni kell, de jelentős eltérések vannak a régiók között.

Az Átlátszó gyűjtéséből az is kiderül, hogy a betegek több mint fele kétféle műtétre vár, vagy térdprotézis, vagy csípőprotézis műtétre. Ez a két beavatkozás teszi ki a várólisták 60 százalékát. A műtét típusok szerinti részletes adatok az alábbiak szerint alakulnak:

Az elmúlt fél évben egy térdprotézisre átlagosan 324 napot kellett várni, de több mint kilenc hónap volt az átlagos várakozási idő egy jelentős kiterjesztett gerincműtétre vagy egy szaruhártyaműtétre is. 

A várakozók számától még fontosabb adat, hogy nagyjából mennyit kell várnia egy átlagos betegnek arra, hogy elvégezzék rajta a szükséges beavatkozást.

A most elérhető adatok alapján elmondható, hogy műtétfajtától és régiótól függően jelentős különbségek vannak abban, hogy mikor kerül sorra egy beteg. A leghosszabb idővel a térdprotézis műtétnél kell számolni, az átlagos várakozási idő 324 nap, tehát egy hónap híján egy teljes év. Az átlag alapján azonban nem derül ki, hogy egyes kórházakban ettől is sokkal rosszabb a helyzet. Az abszolút rekorder a Somogy megyei Kaposi Mór Oktatókórház, ahol a pácienseknek közel két évet, összesen 616 napot kell várniuk a műtétre.

Kifejezetten sokat kell várnia a nyíregyházi betegeknek is, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Oktatókórház rendelkezik a régió egyik leghosszabb várólistájával, 443 nappal. A BAZ Megyei Központi Kórház betegeinek nagyjából az országos átlaggal megegyező, 328 napot kell várniuk a műtétre, míg a Szolnoki MÁV Kórházban lényegesen kedvezőbb, 206 napos várakozási idővel kell számolni. A legjobb adattal a Budapesti Uzsoki Utcai Kórház rendelkezik, ott mindössze 154 napot kell várni a térdprotézis műtétre.

Egyes helyeken a szürkehályog műtétekre is közel fél évet kell várni. Ebben a tekintetben a legrosszabb adattal a kisvárdai kórház rendelkezik, ott 166 napos a várakozási idő. A legjobban a Békés Vármegyei Központi Kórház betegei járnak, nekik alig két hetet, 15 napot kell várniuk a beavatkozásra.

Szaruhártyaműtétre a Semmelweis Egyetemi Oktatókórházban kell a legtöbbet várni, 394 napot, míg szürkehályog-műtétre 166 a leghosszabb átlagos várakozás a kisvárdai kórházban.

Az Átlátszó további részleteket is közölt a magyar egészségügy állapotáról, illetve cikksorozatban foglalkoztak a nem hivatalos várólistákkal és azzal, hogy milyen módon csökkenthetjük a a várakozásunk hosszát.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek