Újszászi és tiszagyendai is lehet Az Év Fája

Megosztás

Az Év fája verseny szervezői nem a legnagyobb, a legszebb vagy a legidősebb fát keresik, sokkal inkább azt, amelyik a jelölők számára valamiért különleges: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot jelent, vagy valamilyen más fontos szerepet játszik az ott élők mindennapjaiban. A benevezett fák közül a zsűri választotta ki a döntősöket, Az Év Fáját azonban már a közönség választja ki online szavazás által: a voksolási lehetőség július 1-jén indult és szeptember 30-án éjfélkor zárul.

A “Hős Fa” címet a zsűri osztja ki, és különdíjat kap minden évben az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. A végeredményt október első felében tartandó díjátadón teszi közzé az Ökotárs Alapítvány. Idén két Jász-Nagykun-Szolnok megyei település, Tiszagyenda és Újszász van versenyben a díjért.

Tiszagyendán a település életében a platánfa az élni akarás, a megújulás és a túlélés szimbólumává vált. Hellebronth Géza ültette a kastélyt övező parkban, amely délszaki fügebokrokkal és havasi gyalogfenyőkkel volt beültetve. 1945 után a kastély és parkja a község tulajdonába került, de az eredeti növényzet nagy részét kivágták, kivéve néhány nagyobb fát és facsoportot. A platánfát meghagyták néhány tölgy, vadnarancs és hárs társaságában. A park a községi rendezvények helyszínévé vált, itt tartották a majálisokat, sportprogramokat, iskolai ünnepségeket és szüreti mulatságokat. A platánfa környéke a fiatalok rendszeres találkozóhelyévé vált. Sajnos kevés figyelmet fordítottak rá, vandálok többször levágták a vastagabb ágakat, és kétszer villám is belecsapott. A második villámcsapáskor a fa súlyosan megsérült, de minden tavasszal újra kihajtott, a lakók legnagyobb örömére.

Újszászon Norman László helyi lakosnak köszönhető, hogy a képviselő-testülethez fordult és felhívta a figyelmet egy fontos helytörténeti jelentőségű ügyre. Arra kérte a képviselőket, hogy őrizzék meg a Bajcsy úti régi iskolaépület óvoda felőli sarkán álló hatalmas öreg tölgyfát. Elmesélte a fa ültetésének történetét is. 1929. október 6-án, az aradi vértanúk kivégzésének 80. évfordulóján, az akkori negyedik osztályosok Scháder Ede tanító vezetésével facsemetét ültettek az iskola sarkán a hősök emlékére. Azóta a tölgy hatalmasra nőtt, de az ültetés története feledésbe merült. Újabb 80 év telt el, és az akkori kisiskolások közül már csak kevesen élnek. Laci bácsi a közelgő 160. évforduló alkalmából emléktábla elhelyezését javasolta, amit a képviselő-testület örömmel fogadott.

Az emléktáblát 2009. október 6-án helyezték el. A fa előtt emléktábla, a fa törzsén nemzeti színű szalag, és a fa körül mécsesek díszelegtek. Az aradi vértanúk tiszteletére és a fa ültetésének 80., illetve a hősök halálának 160. évfordulóján Újszász lakossága itt tartotta megemlékezését. Az eseményen részt vett az akkori negyedik osztályból még élő Homonnai Imre, Nagy József és Norman László, akik felavatták a táblát, és koszorút helyeztek el a hősök, valamint elhunyt társaik emlékére.

Újszász tölgye kiemelt képünkön látható.

Képek: evfaja.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek