Telefonfülkék, a nosztalgia és az elhanyagoltság jelképei Szolnokon – fotók

Megosztás

„A telefonfülkék a technológiai fejlődés és a társadalmi változások szimbólumaivá váltak és ma már nosztalgikus emlékeztetői egy olyan korszaknak, amelyben a mobilkommunikáció még nem volt mindennapos” – ezt nem mi, hanem a mesterséges intelligencia írta a telefonfülkékről. Sajnos sok igazság van ebben, nem ismeretlen kép sem a fővárosban, sem a nagyobb településeken Szolnokot is beleértve, hogy a mára funkciójukat vesztett eszközök leépülve, elhanyagolva, piszkosan várják, hogy kimondják rájuk a végítéletet, ami csak nem akar bekövetkezni.

Ön tudta, hogy a telefonfülkék akár utcabútorok is lehetnek? Budapest VI. kerületében, Terézvárosban az önkormányzatnak kényszerből kellett átminősítenie őket, hiszen így már büntethető a Telekom a takarítás, rendben tartás elmulasztásáért. „Hiába hívtuk fel a cég figyelmét, hogy takarítsa a sokszor közvécének, illegális szemétlerakónak használt fülkéket, legtöbb esetben csak üres, be nem tartott ígéretet kaptunk” – írta Soproni Tamás polgármester tavaly szeptemberben a Facebookon.

De mi értelme és haszna lenne ezeknek a városképet romboló, koszos fülkéknek 2024-ben?

A „gonosz” Telekom érdekelt lenne a városaink elcsúfításában? Vagy a beléjük dobott aprópénzekből fizetné a munkavállalói év végi bónuszát? Természetesen nem erről van szó, sokkal inkább a fülkék oldalán jól jövedelmező hirdetésekről, legalábbis erre gyanakodik Soproni.

“Ha ez a fülke a miénk lenne, nagyon szégyellnénk. Ez a fülke a Telekomé.“, “Szerinted is úgy néz ki, mint egy nyilvános vécé? A takarításért felelős: Telekom.”, “Tudod kinek a feladata takarítani ezt a fülkét? A Telekomé” – ezekkel a matricákkal lepték el tavaly nyáron a nagykörúti fülkéket, felhívva a figyelmet a problémára.

Soproni Tamás és Töreki Milán figyelemfelkeltő plakátokat ragasztanak az elhanyagolt telefonfülkékre 2023-ban

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt tagjai Újpest-központ aluljárójában szokásukhoz híven kreatív és hasznos funkciókkal látták el a fülkéket, amelyekből már a telefonokat is rég kiszerelték. Az anarchikus állapotokat tetézi, hogy az önkormányzattól kezdve a BKK-n át a Telekomig senki nem vállalja magára a régmúlt velünk maradt tárgyi eszközeit. A fülkékben most már az MKKP által külön-külön lehet tartós élelmiszert, megunt kabátot hagyni, lett antikvárium, utcazenészeknek kialakított kisszínpad, sőt, egy pörgethető „Kit utáljunk ma?” kerék is, benne a Fidesz aktuális ellenségeivel.

De eltávolodva Budapesttől megyeszékhelyeken, nagyobb városokban járva egyből feltűnik, hogy kísértetiesen hasonló állapotokról van szó. Nem mentünk messzire, hiszen Szolnok tökéletesen beleilleszkedik a sorba. A témáról tavaly márciusban a Szol24-en is olvashattak, akkor ráadásul még úgy volt, hogy a szolgáltató eltávolítja a városból a régi, elhasználódott fülkéket, valamint az új hírközlési szabályozás alapján felülvizsgálja az állomásokat, és ha kell, akkor döntenek az esetleges leszerelésükről. Hivatalosan úgy fogalmaztak, hogy a szóban forgó, megváltozott szabályozás miatt a „közeljövőben várható annak eldöntése, hogy ennek az egyetemes szolgáltatásnak a fenntartása indokolt-e. A Magyar Telekom területén jelenleg is folyik a működő nyilvános telefonállomások számának felülvizsgálata és ésszerűsítése, melynek során várhatóan több, az egyetemes kötelezettségen túli telefonkészülék és fülke leszerelésére vagy cseréjére kerül sor”.

A Szol24 Facebook-oldalán nem sokkal ezelőtt arra kértük olvasóinkat, ha tudomásuk van olyan elhanyagolt, romos telefonfülkéről Szolnokon, amit érdemes meglátogatni fotós kollégánknak, akkor jelezzék nekünk. Dőltek a javaslatok: a Bíróság épületénél, a Jubileum tér környékén, a Hetényi bejáratánál, a Baross úton a Postánál, a Vásárhelyi Pál úton, stb.

Szol24

Kedves Olvasóink! Ha tudomásuk van olyan elhanyagolt, romos telefonfülkéről Szolnokon, amit érdemes meglátogatni fotós kollégánknak, kérjük jelezzék nekünk kommentben, vagy Facebook-üzenetben. 📞

Kollégánk körbejárta a várost, hogy megnézze, mi történt azóta. A képek és az általános tapasztalatok alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy semmi. Mutatjuk:

A Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatósága szintén szerkesztőségünk megkeresésére elárulta, összesen 24 db nyilvános távbeszélő-készüléket üzemeltet a megyeszékhelyen. Azt írják, bár a forgalom jelentősen visszaesett, a készülékekről még mindig érkezik – havonta átlagosan egy – hívás az ingyenesen hívható segélyhívó számokra.

A telefonfülkéket rendszeresen ellenőrizzük, takarítjuk, illetve a lakossági bejelentésekre soron kívüli takarítást rendelünk meg, ilyen módon igyekszünk a telefonfülkéket rendben tartani, a szennyezéseket eltávolítani, a rongálásokat javítani” – írták.

Sajnos az általános életképek nem erről tanúskodnak, de hozzá kell tenni, hogy egy „nagytakarítás” után bizonyára nem kell sok időnek eltelnie, hogy újra balkáni állapotok uralkodjanak a fülkékben és azok körül. A szolgáltató is megemlíti, hogy napi gyakorisággal kapnak bejelentéseket szennyezésről, rongálásról.  A leggyakoribb rongálási formák az üvegek betörése, kézibeszélő rongálása, az érmebedobó nyílás dugaszolása, graffitivel történő szennyezések. Hozzátették, Szolnokon havi gyakorisággal ellenőrzik és takarítják a telefonfülkéket és lakossági bejelentések alapján rendkívüli takarítást is elrendelnek, ha szükséges.

Az 1990-es évek végén, illetve a 2000-es évek elején tetőzött a nyilvános telefonok használata, ezekben az években egy készülékről havonta átlagosan több, mint tíz órát beszéltek. Öt évvel később ez az időtartam hat órára esett vissza, és 2010-re már alig haladta meg a másfél órát – erről a Kisalföld írt. Tavaly Budapesten 400, vidéken pedig 50 fülkét szereltek le, a fennmaradók fenntartása évente 350 millió forintba került.

Egy a 24-ből, még a jobb állapotban levők közül
Halló, tessék? – áh, inkább hagyjuk – a fotó az ANKK közelében készült

A britek jól ismert, Giles Gilbert Scott által tervezett jellegzetes, piros színű fülkéje ma is számos helyen megtalálható, bár már a szigetországban sem feltétlen mindenhol telefonként, mint inkább turisztikai látványosságként vagy más funkciókat betöltve (például mini könyvtárként) vannak jelen. Úgy tűnik azonban, hazánkban továbbra is kötik az ebet a karóhoz és a régóta ígért leszerelések ellenére a kötöttségeket okozó törvényi szabályozásokkal semmit nem szeretnének érdemben kezdeni, miközben a céltalan vandalizmus és az idő vasfoga szó szerint felfalja a távbeszélő-készüléket, csúnya foltokat okozva ezzel a városképen.

Képek: Vajó Levente/Szol24, Soproni Tamás Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek