Orbán Viktor és a NATO összes tagja támogatta Ukrajna csatlakozását

Megosztás

Jelentős támogatásra, mintegy 40 milliárd euróra számíthat jövőre Ukrajna  a NATO-tagállamok részéről, emellett az összes NATO tagállam támogatta az ország csatlakozását a katonai szövetséghez.

A NATO washingtoni csúcstalálkozójának végén kiadott nyilatkozatban konkrét dátum nem szerepelt, de a tagországok egységesen támogatták Ukrajna csatlakozását, derült ki a BBC összefoglalójábólAz Orbán Viktor által is aláírt nyilatkozatban szintén szerepel, hogy továbbra is Oroszország jelenti a legfőbb biztonsági kockázatot a szövetségre nézve.

A katonai szövetség országai azt is kijelentették, hogy Kína érdemi részt vállal Oroszoroszág háborús törekvéseinek előmozdításában, ami az eddigi legélesebb kritika Pekinggel szemben. A kínai vezetés azzal reagált erre, hogy felszólította a NATO-t, hagyjon fel a Kínával való fenyegetéssel, valamint a konfrontációval és rivalizálással.

A nyilatkozat fontos mondata, hogy miközben Ukrajna folytatja útját az integráció felé, a katonai szervezet továbbra is támogatja ebben, és ezt a támogatást visszafordíthatatlannak nevezték az aláírók.

A több mint két éve zajló háború folytatásához nyújtott újabb katonai segély elsősorban az ukrán légvédelem megerősítését, illetve az F–16-os vadászgépek beszerzését és üzemeltetését célozza.

A felek egyúttal megállapodtak abban is, hogy új egységet hoznak létre az Ukrajnának szánt segítségnyújtás és a katonai kiképzések koordinálására.

Ukrajnába a nyár folyamán megérkeznek a Dániából és Hollandiából származó F–16-osok, bár az ezt megerősítő Antony Blinken amerikai külügyminiszter pontos dátumot nem közölt. A találkozón részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki a világ vezetői közt először találkozott Keir Starmerrel, az Egyesült Királyság új miniszterelnökével. Starmer biztosította Zelenszkijt, hogy brit részről a kormányváltás után sem lesz változás az ukrán háborús erőfeszítések támogatásában.

Orbán Viktor meghátrálása érdekes, hiszen alig egy éve Szijjártó Péter még arról beszélt, hogy “Magyarország egyetlen esetben sem fogja tudni támogatni Ukrajna transzatlanti és európai integrációját”. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás:Telex.hu

Kapcsolódó cikkek