Rákkeltő anyag határértékének kétezerszeresét (!) mérték egy magyar akkufeldolgozóban

Megosztás

Szolnok megússza? Éppen ezek ellen küzdenek olyan elszántan az alsózsolcaiak és a sóskútiak is. Elhihetjük, valószínűleg az építéskor és az üzem odatelepítésekor Szigetszentmiklóson is mindenki mindent megígért, hogy sosem történhet baleset és mennyire biztonságos a gyár és az egész rendszer. Ilyenkor pedig jó eséllyel csak széttárják a karjukat, hogy előfordul.

Nem véletlen, hogy sem Alsózsolcán, sem Sóskúton nem akarta a lakosság, hogy egy ilyen akkufeldolgozó üzem épüljön a közvetlen közelükben. Ha egy veszélyes anyag átlépi a megengedett határérték kétezerszeresét és több más anyag is jócskán túllépi a határértéket, ott bizony komoly rendszerhiba van. Természetesen a sajtó ezzel nem büszkélkedett el, pedig már nem most történt.

A SungEel Kft. szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó-üzemeiben többször is rákkeltő anyagokkal veszélyeztették a dolgozókat – írja az Átlátszó a Pest Megyei Kormányhivataltól kikért, bírságokról szóló határozatokra hivatkozva.

A lapnak korábban csak olyan dokumentumokat küldött a hivatal, amelyekben kitakarták az anyagok nevét és mennyiségét, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultak. A hatóság felszólítására a kormányhivatal végül hét és fél hónap után küldte el a kitakarások nélküli dokumentumokat.

Egy 2022-es határozatból kiderült, hogy egy márciusi biológiai monitoring-vizsgálat szerint a szigetszentmiklósi üzemben 18 dolgozó nikkel és kobalt fokozott expozíciójának volt kitéve, ám a cég az eseteket nem jelentette, és nem is vizsgálta ki. Majd szeptemberben és októberben újabb egészségügyi vizsgálatokra került sor, de a dolgozók állapota semmit sem változott.

A dokumentumban két légszennyezettségi mérés adatai is szerepelnek. Az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. 2022. április-májusban végzett vizsgálatai során szilárd anyag, nikkel, kobalt, mangán, lítium és réz koncentráció mérését végezték el, több munkaterületen. Az egyik gépsornál

a nikkel levegőben mért koncentrációja kétezerszeresen haladta meg az előírt határértéket, de a kobalt és a mangán koncentrációja is sokszorosa volt a megengedettnek.

Majd 2022 augusztusában az Akusztika Mérnök Iroda Kft. mért határértéket meghaladó nikkel- és kobalt-koncentrációt. A vizsgálatok nyomán a hatóság megállapította, hogy a vizsgált munkahelyek nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek. A 18 dolgozó súlyos veszélyeztetéséért 8,4 millió forintos büntetést szabtak ki a cégre. Ez bizonyára óriási visszatartó erő lehet egy ekkora vállalatnak…

Kapcsolódó cikkek