Vissza a trónra: újra Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar – három Szolnok vármegyei érintett is fent van a listán

Megosztás

Csányi Sándort szorította hátrébb a felcsúti milliárdos a Forbes listáján, amelyen már az első ötven között szerepel Tiborcz István is.

Egy év kihagyás után idén újra Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar a Forbes vonatkozó listáján – írja a HVG. A felcsúti milliárdos vagyona egy év alatt 150 milliárd forinttal nőtt a lap becslése szerint, így most Mészáros és családja javait összesen 591,3 milliárd forintra teszik. Tavaly Mészáros csak a harmadik volt, 436,5 milliárddal.

Mészáros a Forbes szerint Csányi Sándor OTP-vezért szorította le a trónról, akinek 573,7 milliárd forintos a vagyona, míg a dobogó harmadik fokán a tavalyi második Felcsuti Zsolt áll, 442,9 milliárdos becsült vagyonnal.

A top 50 gazdag listáján az újoncok között számos ismerős név van. Ilyen például az egyből a 27. helyen debütáló Tiborcz István: a miniszterelnök lányának, Orbán Ráhelnek a férje a becslések szerint 75,3 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik.

A HVG kiemelt még néhány ismertebb nevet a listáról: a vagyonát pornóbiznisszel megalapozó, azután viszont több irányba továbbnyújtózkodó Gattyán György 424,8 milliárdos becsült vagyonnal az ötödik, míg Schmidt Mária 60,6 milliárddal a 38. pozíciót foglalja el.

Az ötven leggazdagabb magyar összvagyona 6935 milliárd forint, ami a hazai 2022-es GDP körülbelül 10 százalékának felel meg.

Szerepel a listán:

  • 12-ként a szolnoki gyárral is rendelkező Bige László. Becsült vagyon: 161,6 milliárd forint. Bige, mint a Nitrogénművek csoport vezetője, november közepén azt nyilatkozta az Agrárszektornak, hogy végleg bezárnak. Egy hétre rá már azt mondta, nyáron mégis újraindul a termelés. Az események után néhány nappal két nagy hitelminősítő is lerontotta a Nitrogénművek Zrt. adósságbesorolását.
  • 17-ként a jászberényi Kasza Lajos. Becsült vagyon: 124,5 milliárd forint. Az akkumulátorgyártó óriáscégek nagy figyelmet kaptak az utóbbi időben, pedig az iparágnak nemcsak nemzetközi, de hazai szereplője is van. A Jász-Plasztik 1994-ben vágott bele az akkumulátorgyártásba Sülysápon, emellett műanyag-feldolgozással és autókereskedéssel is foglalkozik. Az első fröccsöntő gépeket az alapítók még maguk készítették 1987-ben.
  • 36-ként a jászberényi Szatmári Zoltán és családja. Becsült vagyon: 61,5 milliárd forint. A nyilvános szereplést nagy ívben kerülő Szatmári Zoltán és családja leginkább az épületgépészeti és fürdőszobai szakáruház-láncukról ismertek. A vállalkozás kezdetben épületgépészeti profilja 2005-ben fürdőszoba-, 2016-ban építőanyag-ágazattal bővült. A cégcsoport 2009-ben egészült ki a Jász-Föld Zrt.-vel, majd a Naszály tejjel és a Jásztejjel. A Szatmári cégcsoport 2023-ban ezerkétszáz munkavállalót foglalkoztatott. Őszi hírek szerint az üzlethálózat további bővítését tervezik, de a malmok korszerűsítése és a mezőgazdasági érdekeltségek fejlesztése is napirenden van.

A teljes lista itt böngészhető.

Kapcsolódó cikkek