Új intézményhez új vezető megbízott jár

Megosztás

A túrkevei önkormányzati képviselő-testület döntése értelmében a szociális alapfeladatok közül a Túrkevei Református Egyházközséggel kötött megállapodás alapján átadta az önkormányzat az idősek étkeztetése kötelező feladatot az egyháznak, továbbá a házi segítségnyújtás feladatainak egy részét, egy évre az idősek nappali ellátását, ami 2025. január 1-től visszakerül az önkormányzathoz, illetve a nem kötelező feladatok közül a rendkívül nagy költségterhet jelentő idősek bentlakásos ellátását.

A város ezzel mentesül a normatíva finanszírozás hiányából eredő több tízmilliós kiadástól, míg az ellátottak számára a jobb finanszírozási feltételek lehetnek, amit az egyház kap erre a feladatra, vélhetően jobb életkörülményeket teremthetnek.

Mindezeken túlmutatóan azonban a gyermekvédelmi alapfeladatok nem kiszervezhetők külső fenntartónak, így ezek hosszabb távú biztosításáról az önkormányzatnak magának kell rendelkeznie. Múlt hét csütörtökön a képviselő-testület döntött a Túrkevei Szociális Szolgáltató Központ létrehozásáról, melynek vezetésével a pályáztatás lebonyolításáig megbízta Nagyné Debreczeni Melindát (képünkön).

A létrejövő szociális szolgáltató központ 2025. január 1-től kezdi el feladatait a korábban megszokott rendszerben, elsőre a lehető legkevesebb változtatással. A gyermekjóléti szolgáltatás tevékenysége továbbra is meghatározó marad, ugyanakkor részt vállal a szolgáltató központ a házi segítségnyújtás kötelező szociális feladatainak ellátásában, a családsegítési feladatokban és új tevékenységként felveszi a tanyagondnoki feladatokat is, ami segítséget nyújthat a külterületen élők számára.

Ezidáig a szociális feladatok egy része a jelenleg is működő Berettyó-Körös-Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központtól teljesen függetlenül zajlott, így a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény pénzbeli támogatása, a gyermekétkeztetés, a szünidei étkeztetés és bölcsődei ellátás éppúgy kizárólagosan a hivatalhoz, önkormányzathoz tartozott, mint a rendkívüli települési támogatás, köztemetés vagy a rendszeres települési támogatás jogintézményei.

Ezek közül többnek továbbra is hivatali szervezésben kell maradnia, ugyanis jogszabályi okok miatt azt csak köztisztviselők végezhetik, de már most megkezdődött a szociális szakmai integráció, hogy az új intézményvezető minél jobban bevonásra kerüljön a város ezen feladatainak ellátásába.

A létrejövő intézmény székhelye nem változik, továbbra is az egykori Széchenyi úti iskolában kap helyet.

A szakmai integráció mellett a BKTT-ből való kilépés továbbra is pozitív pénzügyi mérleggel segítheti az önkormányzat ezen feladatainak ellátását, így minden bizonnyal egy jobb, átláthatóbb, hatékonyabb, és nem mellékesen olcsóbb rendszer jöhet létre.

Sallai R. Benedek polgármester megjegyezte: “Hiszem, hogy a város érdekében a legjobb döntés született e megoldással, és tartósan igazolni fogja a gyakorlat a változtatás ésszerűségét.”

Forrás: Sallai R. Benedek Facebook

Kapcsolódó cikkek