LMP: Penészes kenyér és várólista fogadja a magyarokat az egészségügyben

Megosztás

Pedig több évtizedes tb-fizetés után kell igénybe venniük a rendszert – mutatott rá Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja a párt sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus kijelentette: elfogadhatatlan, hogy “Magyarországon a GDP 3,7 százalékát költjük az egészségügyre, miközben az Európai Unió átlaga ennek a duplája, hét-nyolc százalék”. Úgy vélte, a “durva alulfinanszírozás” sok területen megmutatkozik, például a várólistáknál.

Az LMP követeli, hogy a kormány azonnali hatállyal vezesse be a szektorsemleges finanszírozást, amelynek “az a lényege, hogy azt is finanszírozzuk, ha a betegek a magánellátásba kényszerülnek” – mondta Szendefy Mária. Hozzátette: szorgalmazzák, hogy legalább ugyanazt az összeget, amit az állami kórházaknak a társadalombiztosítás kifizet, fizesse ki a magánellátóknak is.

Megjegyezte: ha az állam beszáll a magánellátásba, akkor szabályozóként is felléphet, amit szerinte indokol, hogy “a magánellátók gyakran a valódi költségek többszörösét számlázzák ki a betegeknek”. A szűrővizsgálatok, diagnosztikai vizsgálatok, nőgyógyászati-szülészeti ellátások esetében hatósági ár bevezetése is indokolt lehet – tette hozzá az LMP politikusa.

Szendefy Mária elfogadhatatlannak nevezte, hogy “a kórházi koszt gyakran gyenge minőségű”. Az LMP azt javasolja, vezessenek be egy méltányos normatívát, “amiből ki lehet hozni egy normális étkezést”.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek