Több mint 300 ágyat elvesznek az egészségügytől, a karcagi kórház is érintett

Megosztás

Ismét csavarnak egyet a közegészségügyi ellátáson Jász-Nagykun-Szolnok megyében a kormány új rendelettervezetének köszönhetően.

Tavaly a kormány eldöntötte: átadják a kórházi „elfekvőket” a szociális szektornak.

Több mint 300 olyan kórházi ágyat adnak át júliusban a szociális szektornak a kórházak, amelyeket a köznyelv „elfekvőként” ismer – írja 444.hu.

Ezeken a férőhelyeken többnyire krónikus betegségekben szenvedő, de folyamatos orvosi felügyeletet nem igénylő, idős betegeket ápoltak. Az ilyen betegek általában akkor maradtak a kórházakban, ha a családtagjaik nem tudták őket ápolni, idősek otthonába pedig a túl hosszú várólisták miatt nem volt esélyük bekerülni.

Összesen nagyjából 2500 ilyen „elfekvő” ápolási ágy van Magyarországon. Bár a kormány már tavaly elhatározta ezek felszámolását, első körben csak kicsit több mint 10 százalékához nyúlnak hozzá a mostani ágymennyiségnek.

A rendelettervezet szerint az oroszlányi, a dombóvári, a szombathelyi, a nyíregyházi és a karcagi kórház mellett a budapesti Szent János Kórháztól vesznek el ápolási ágyakat, amelyeket a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) intézményeinek adnak tovább.

A betegeket ugyanakkor nem költöztetik el, mindenki marad a helyén, mivel olyan osztályokat választottak ki, amik eddig is a kórháztól elválasztva, külön épületben működtek.

Kapcsolódó cikkek