Karikó Katalin és Tom Hanks közös fotóval ünnepelték a díszdoktori kinevezésüket a Harvardon

Megosztás

Hat díszdoktori címet osztottak ki csütörtökön a világ egyik legnagyobb presztízsű egyetemén, az amerikai Harvardon, ezek egyikét pedig az mRNS technológia kifejlesztésében végzett munkájáért már eddig is számos elismerésben részesült, kisújszállási származású Karikó Katalin kapta meg. Rajta kívül többek közt Tom Hanks is díszdoktor lett, és ha már így alakult, össze is álltak egy igazán kiváló képre.

Karikó, aki tavaly augusztusban hagyta ott a BioNTechet, hogy ismét elmélyülhessen a tudományos munkában, elévülhetetlen érdemeket szerzett a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében, így a járvány megfékezésében is. Munkájáért sok más díj mellett többek közt megkapta a legrangosabb kanadai orvosbiológiai kitüntetést, az MNB pedig tavaly emlékérmét bocsátott ki az ő és tudóstársai tiszteletére.

Tom Hanksről, aki a művészetek díszdoktora lett, a Harvard az életrajzi adatain és a szakmai eredményein túl azt írta, hogy elkötelezett filantróp, aki egyebek mellett adományozott az AIDS, a rák és az űr kutatására is. Kettejükön kívül egyébként a 2020-ban kémiai Nobelt nyerő Jennifer Doudna, a kétszeres Pulitzer-díjas történész David Levering Lewis, a Radio Billingüe-t létrehozó Hugo Morales és Michael Mullen, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának egykori vezetője lettek díszdoktorok csütörtökön.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek