Jó reggelt Szolnok! Csütörtöki időjárás, név- és születésnaposok, ezen a napon történt

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk

Csütörtökön egyre nagyobb területen növekszik meg erősen a felhőzet, de az ország északkeleti harmadán még többórás napsütésre készülhetünk. Délnyugat felől a nap második felében egyre többfelé eredhet el az eső, estig az ország délnyugati felén eshet. A keleties szél sokfelé élénk, erős lehet. Hajnalban 4-12, délután délnyugaton 14-17, máshol 18-23 fok valószínű.

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Ferenc, Fábió, Fábiusz, Fabríció, Fabríciusz, Fabríciusz, Filip, Fülöp, Gujdó, Izidor, Izidóra, Izor, Jakab, Jákó, Jákob, Jakus, Kalliszta, Majlát, Mályva, Mirandella, Mirandola

A Ferenc név eredete és jelentése: A Ferenc nevet Assisi Szent Ferencnek köszönhetjük, vele született meg ez a név világszerte. A 13. században élt Assisi Szent Ference eredeti neve Giovanni volt, édesapja adta neki a Francesco nevet, mivel édesanyja francia származású volt. A név jelentése: „francia”. Az olasz Francesco latinosított formája a Franciscus, ebből alakult ki a ma ismert Ferenc név. Assisi Szent Ferenc óriási ismertségnek és elismerésnek örvendett a keresztény világban. Már a 13. században népszerű vált a név egész Európában, de szent avatását követően még inkább elterjedt.

A Ferenc név elemzése: A Ferenc név komoly, gondolkozó, agyafúrt, jó üzleti képességekkel rendelkező egyéniséget takar. Döntéseiben semmi és senki nem befolyásolja. Nem bírja ha felügyelik, igényli a szabadságot. A biztonság és nyugalom többet jelent számára, mint a sikerek és eredmények felmutatása. Szeret önmaga főnöke lenni, és szívesen felel másokért, erre képes is, mert megbízható személy.

Kutya névnap:

Ofra, Petrocelli

Cica névnap:

Bendegúz, Tinglit

Hörcsög névnap:

Poncsó, Tobby

Születésnaposok

1881 – Kármán Tódor gépészmérnök, az aerodinamika és űrkutatás kiemelkedő alakja († 1963)

1890 – Zachár Imre olimpiai ezüstérmes úszó, vízilabdázó († 1954)

1899 – Boldog Salkaházi Sára (eredeti nevén: Schalkház Sarolta Klotild), a Szociális Testvérek Társasága apácanővére, közel száz magyarországi zsidó megmentője a nyilas rémuralom idején, vértanú. († 1944)

1904 – Salvador Dalí katalán-spanyol szürrealista festőművész († 1989)

1937 – Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó, a nemzet sportolója

1941 – Eric Burdon angol énekes, az Animals tagja

1955 – Garádi Géza többszörös magyar bajnok három- és öttusában, úszóedző

1978 – Kovács Patrícia magyar színésznő

1984 – Andrés Iniesta spanyol válogatott labdarúgó

1992 – Thibaut Courtois belga válogatott labdarúgó

Erről híres a mai nap

  • Boldog Salkaházi Sára emléknapja
  • A közlekedési kultúra napja (Magyarországon 2015 óta)

Ezen a napon történt

1396 – Zsigmond magyar király az első felesége, Mária magyar királynő halála (1395) és Durazzói Johanna nápolyi királyi hercegnő (a későbbi II. Johanna nápolyi királynő) leánykérésének a meghiúsulása után a boroszlói érsek közreműködésével titokban eljegyzi a másodfokú unokatestvérének, VIII. Henrik briegi hercegnek a leányát, Briegi Margit hercegnőt. (Az eljegyzés 1401. április 28-a, Zsigmond fogságba vetése után felbomlik, mivel Zsigmond a szabadulása érdekében eljegyzi a későbbi második feleségét, Cillei Hermann leányát, Borbálát.)

1857 – Hat évnyi várfogság után amnesztiát kap Teleki Blanka grófnő, reformpedagógus, a magyar nemzeti szellemű nőnevelés úttörője, a női egyenjogúság harcosa.

1945 – A magyar Aranyvonatot Salzburgban lefoglalja az amerikai hadsereg.

Kapcsolódó cikkek