Mégsem kötné röghöz a tanárokat a kormány

Megosztás

Már nem kényszerítenék a jogviszonyukról év közben lemondó tanárokat arra, hogy akár tanév végéig is kötelezően tanítaniuk kelljen.

A Belügyminisztérium újabb pontokon módosított a pedagógusok új jogállási törvényének tervezetén, a szakszervezetek szerint ezek mindegyike visszalépésnek tekinthető a korábbi elképzelésekhez képest, írja a Népszava.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a BM elvetette a pedagógusok röghöz kötésének tervét, már nem kényszerítenék a jogviszonyukról év közben lemondó tanárokat arra, hogy akár tanév végéig is kötelezően tanítaniuk kelljen. A tervezetben a lemondási időt hat hónapról három hónapra csökkentették.

További engedmény, hogy azok, akik nem szeretnének majd az új jogállási törvény – ami eltörölné a pedagógusok közalkalmazotti státuszát – alatt dolgozni, még a jelenlegi közalkalmazotti törvény szabályai szerint távozhatnak a munkahelyükről. Kihúzták azt a részt is, amely egyenjogúvá tette volna a megbízási szerződéssel foglalkoztatott tanárokat és a hitoktatókat is a tantestület többi, főállású tagjával.

(444.hu)

Kapcsolódó cikkek