Kiválóan működik a Szolnoki Törvényszék

Megosztás

Kiváló eredményeket mutathat fel a Szolnoki Törvényszék. Ez hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amit kedden tartottak a Szolnoki Törvényszéken az összbírói értekezlet előtt.

Mint azt Tóth Áron László, az Országos Bírósági Hivatal elnöki kabinet főosztályvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a Szolnoki Törvényszék a hasonló szervezetek között a középső szinten foglal helyet, ami azt jelenti, hogy átlagos ügyforgalmú törvényszékről van szó. Ugyanakkor az ítélkezés minőségében kiemelkedik az átlagból. 

A bíróságokra országos szinten egymillió 150 ezer ügy érkezik, ennek 3 százaléka, mintegy 34 ezer ügy keletkezik a megyében. Az ügyforgalom egyébként országos és megyei szinten is egyre kevesebb. 

Pozitívum, hogy a befejezett ügyek száma meghaladja a z érkezett ügyek számát, ami azt jelenti, hogy csökken az ügyhátralék. Szolnok megyében a folyamatban lévő ügyek számát több mint 700-al sikerült csökkenteni, ami 3 százalékos csökkenést mutat.

A megye bíróságain mintegy 5 százalékkal nőtt azon tárgyalásos ügyek száma, amelyek már egy éven belül befejeződtek. Különösen a büntetőügyek esetében volt látványos az eljárások gyorsulása. Emellett csökkent a 2 éven túl folyamatban maradt ügyek aránya is. 

Az összbírói értekezlet előtt beszámoltak a sajtó munkatársainak is az eredményekről

Az elhúzódó perek száma országos szinten 43 százalékkal csökkent ezek száma, ez a szám azonban Szolnok megyében még jobb, 49 százalék.

A törvényszéken az első fokú ügyek 75 százaléka egy éven belül, míg másodfokon az ügyek 82 százaléka már hat hónapon belül befejeződött.

A Szolnoki Törvényszék ítéletei esetében is kiemelkedő eredmények születtek. Ugyanis már az elsőfokú ítéletek 95 százalékában nincs fellebezés Vagyis 100 esetből 95-ben mindkét fél elfogadta az ítéletet.

Megyénkben az ítélkezés megalapozottsági mutatói tavaly is hagyományosan kedvezően alakultak. Jelentős eredmény azonban, hogy az előző évhez képest 14 százalékkal sikerült csökkenteni a Szolnoki Törvényszék azon fellebbezett elsőfokú polgári-gazdasági-munkaügyi ítéleteinek arányát, melyeket a Szegedi Ítélőtábla másodfokon hatályon kívül helyezett.

Elhangzott még, hogy a Szolnoki Törvényszék 2022. novemberében és idén áprilisban a munkakörülmények javítása és a villamosenergia kiadások csökkentése érdekében jelentős világításmodernizálást hajtott végre a Szolnok, Kossuth úti épületben. 

Várhatóan még áprilisban elkészülnek az épület kazánház-átalakítási, augusztusra a tető- és homlokzatrekonstrukciós, valamint talajnedvesség-védelmi tervei. 

A kapcsolódó engedélyeztetési eljárásokat követően, remélhetőleg már az idén megindulhatnak a kivitelezők kiválasztására hivatott eljárások. 

A napokban készül el a Kunszentmártoni Járásbíróság épülete hűtés-fűtési rendszerének korszerűsítési terve. Májusban megkezdődik a Tiszafüredi Járásbíróság épületének esőcsatorna-rendszer és héjazatfelújítása, júniusban pedig a Mezőtúri Járásbíróság épületének fűtési rendszeroptimalizálása.  

Ezt követően Kissné Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke számolt be munkájukról. Elmondta, hogy folyamatosan törekednek az egyenletes munkateher kialakításra. A pandémia alatt jelentős mértékben megnőtt szabálysértési ügyeket is igyekeztek minél gyorsabban feldolgozni. Elmondta, hogy a büntetőeljárások száma stagnál, viszont ezek az ügyek egyre bonyolultabbak. Ezek közül nagyobb súlyban érkeznek be gazdasági bűncselekmények. 

Kijelentette, hogy a törvényszéken kiemelten figyelnek az elhúzódó ügyekre, azok mielőbbi lezárására. Ő is kiemelte, hogy egyre több ítéletet fogadnak el már első fokon, ami mutatja munkájuk eredményességét.

Fontosnak tartotta elmondani, hogy évek óta törekednek arra, hogy a munkakörülményeket javítsák. Megemlítette, hogy a Városmajor úton megvásárolt irodaházat egyelőre nem tudják a járásbíróság céljaira kialakítani forráshiány miatt. 

Ám itt tárolják azokat a lefoglalt gépkocsikat, amiket eddig bértároltattak. Ezzel is 4 millió forint tudtak megtakarítani.

Bíznak benne, hogy legalább a tervezés szakaszába tudnak lépni és akkor már belátható időbe kerülhet az épület felújítása. 

Ezt követően Kissné Szabó Judit beszámolt Jász-Nagykun-Szolnok megye bíráinak és az Országos Bírósági Hivatal elnökének a törvényszék és az illetékességi területén működő bíróságok előző évi működéséről.

Az összbírói értekezleten a megye bírái és bírósági vezetői mellett számos országos vezető is részt vett

A törvényszék dísztárgyalótermében tartott összbírói értekezleten a megye bírái és bírósági vezetői mellett az Országos Bírósági Hivatal Elnöki Kabinetének vezetője, az Országos Bírói Tanács elnöke és egyik tagja, a Kúria főtitkára, valamint a Szegedi Ítélőtábla, a Gyulai, a  Kecskeméti és a Szegedi Törvényszék elnöke vett részt.

Kapcsolódó cikkek