Putyin taktikai atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba

Megosztás

Az orosz elnök szerint az USA is ugyanígy tesz európai szövetségesei területén.

Oroszország megállapodást kötött a szomszédos Fehéroroszországgal taktikai atomfegyverek állomásoztatásáról a területén – ezt jelentette be Vlagyimir Putyin a HVG.hu beszámolója szerint.

Egy ilyen lépés nem sértené a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló egyezményeket – véli az orosz elnök. Arra hivatkozott, hogy az Egyesült Államok is atomfegyvereket állomásoztatott európai szövetségesek területén.

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök már régebben felvetette a taktikai atomfegyverek állomásoztatásának kérdését a Lengyelországgal határos Fehéroroszországban – emlékeztetett Putyin, hozzátéve: “megállapodtunk Lukasenkával, hogy taktikai atomfegyvereket helyezünk el Fehéroroszországban anélkül, hogy megsértenénk az atomsorompó-rendszert”.

Oroszország július 1-jéig be is fejezi a taktikai atomfegyverek tárolására szolgáló létesítmény építését Fehéroroszországban.

Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország valójában nem adja át a fegyverek feletti ellenőrzést Minszknek. Azt is megjegyezte, hogy Oroszország már 10 taktikai atomfegyverek szállítására alkalmas repülőgépet állomásoztatott Fehéroroszországban.

(hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek