Csányi félreértette: az UEFA gyorsan cáfolta, hogy engedélyeznék a nagy-magyarországos jelképeket

Megosztás

Az MLSZ elnöke nagy dérrel-dúrral harangozta be a döntést, miszerint a Nagy-Magyarország-jelkép használata nem tilos a focimeccseken, így határozott az UEFA. A szervezet azonban sebtében igyekszik minden fórumon kiemelni, hogy valami komoly félreértés történt, mivel attól még, hogy nem rasszista jelkép, továbbra is tilos használni futballmérkőzéseken.

Cáfolta az UEFA, hogy engedélyezte volna a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók használatát a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein, sőt a szervezet szankciókat helyezett kilátásba az ilyen kellékek megjelenítése esetén. Tisztázó álláspontját a román újságok megkeresésére, több lapnak is kiküldte a szervezet sajtóosztálya.

A hírt, hogy ez az engedély megvolna a Magyar Labdarúgó Szövetség közölte, abban a formában, hogy az európai fórum engedélyezte a történelmi Magyarország térképét ábrázoló molinók bevitelét a válogatott mérkőzéseire, mivel elfogadták az érvet, hogy önmagában a történelmi Magyarország térképe használata nem minősül „rasszista magatartásnak”. A hírre reagált az FRF, a Román Labdarúgó Szövetség is, amely úgy foglalt állást, nem felel meg a valóságnak az MLSZ állítása, miszerint az UEFA nem minősíti fegyelmi vétségnek a történelmi Magyarország térképének használatát a magyar válogatott találkozóin.

„Az UEFA nem engedélyezte és nem is fogja engedélyezni a Magyar Labdarúgó Szövetség által említett szimbólumok megjelenítését az európai szinten rendezett mérkőzéseken” – írja az FRF honlapján közzétett bejegyzésben. Az FRF szerint az MLSZ téves következtetéseket levonva tett bejelentést, mivel ezen szimbólumok megjelenítése szembe megy az UEFA provokatív és/vagy politikai tartalmú üzenetek megfogalmazására vonatkozó fegyelmi szabályozással, és az FRF szükség esetén a nemzetközi fegyelmi fórumok elé fogja terjeszteni az ügyet.

A kialakult vita nyomán a román sportsajtó megkereste az UEFA-t, arra kérve, hogy tisztázza álláspontját. A válaszban az UEFA leszögezi, hogy tudomása van azon sajtóbeszámolókról, amelyek szerint jóváhagyta a történelmi Magyarországot ábrázoló zászlók és molinók használatát az UEFA által szervezett mérkőzéseken. Azonban ez nem felel meg a valóságnak:

az UEFA semmilyen szinten nem engedélyezte ilyen zászlók vagy molinók használatát, az ilyen zászlók és molinók jelenléte így fegyelmi következményeket vonhat maga után.

További részletek a Telex cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek