Fordulat: hivatalosan megtámadták a debreceni akkumulátorgyár engedélyét

Megosztás

Az LMP és a Védegylet lépett akcióba a lakosok egészséges élettere és a környezet érdekében, a következő napokban pedig Debrecen után a többi tervezett akkugyár-helyszínen is hasonló akciók várhatók.

A Védegylet az LMP-vel közösen támadta meg a debreceni törvényszéken a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal által a debreceni CATL akkumulátorgyárnak kiadott egységes környezethasználati engedélyt, hiszen álláspontjuk szerint ezt az engedélykérelmet el kellett volna utasítania a kormányhivatalnak – mondta el a Facebookon élő közvetítésben tartott sajtótájékoztatón Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja és Érd alpolgármestere.

Tucatnyi kifogásuk között felsorolták, hogy véleményük szerint a hatóságok alacsonyabb kibocsátási adatokat és kisebb hatásokat vettek figyelembe, mint ami valójában megvalósul, ami ellentétes mind a hazai mind az uniós szabályozással.

A kormány a helyi lakosság tájékoztatása nélkül, sőt kifejezett tiltakozásuk ellenére is súlyos környezetterhelést, adott esetben szennyezést, óriási energia és víz igénnyel működő akkugyárakat telepít országszerte, olyan időszakban amikor a klímaváltozás, az aszályos időszakok egyre nagyobb gondokat okoznak a mezőgazdaságban, az elsivatagosodó Alföldön, amikor gazdák százai mennek tönkre Kelet-Magyarországon” –  tette hozzá az LMP-s politikus.

Újszászi Györgyi, a Védegylet főtitkára elmondta, hogy az akkumulátorgyár megépítése több ponton sértik Magyarország Alaptörvényének a természeti erőforrások fokozott védelmére vonatkozó passzusát. Ezért keresetlevélben támadták meg a kormányhivatal határozatát, a bíróságot arra kérik, hogy az elsőfokú határozatot semmisítse meg és tegye lehetővé annak felülvizsgálatát szakemberek bevonásával.

Holnapra Győrben szervez a civilek bevonásával tüntetést az LMP, a Győrszentivánra tervezett ipari park megépítésének megakadályozása érdekében. (via Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek