Érvénytelen lehet az egész Vodafone-üzlet, mert véletlenül kitudódott egy fontos információ

Megosztás

Az MSZP mindent megtesz, hogy megismerhessük a kormány hatalmas Vodafone-bizniszét, amit alig néhány hónapja bonyolított le a Vodafone megvásárlásával. A hatalmas titkolózás közben azonban véletlenül kicsúszott valami az ellenoldal jogi képviselőjétől, ami az egész üzletet semmissé teheti, olyan súlyos szabálytalanságra utal.

Bár Magyarországon mindent meg lehet tenni, ha a megfelelő oldalt támogatója az ember.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője közérdekű adatigényléssel kikérte a Vodafone megvásárlásáról szóló szerződést és a hozzá kapcsolódó, a cég átvilágítását rögzítő iratokat. A magyar állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. nevű cégén keresztül vásárolta meg január elején a telefontársaság 49 százalékát, 323,4 milliárd forintért. (A Vodafone további 51 százalékát a 4iG tulajdonában lévő Antenna Hungária vette meg.)

A Corvinus Zrt. azonban nem akarja kiadni sem a szerződést, sem az átvilágításról szóló dokumentumokat, úgyhogy Tóth beperelte a céget. A Corvinus szerint üzleti titkok derülnének ki, ha nyilvános lenne a szerződés, és ez kárt okozna a telefontársaságnak, mert a versenytársak előnyhöz jutnának a céggel szemben.

A per március 13-án kezdődött a Fővárosi Törvényszéken, és Tóthék szerint egy egészen meglepő, az egész szerződés érvényességét megkérdőjelező körülmény derült ki a tárgyaláson. Ott ugyanis a Corvinus Zrt. védője jelezte, hogy több ezer oldalas angol nyelvű szövegről van szó, aminek a fordítása igen drága lenne, és a költségeket a felperesnek kellene vállalnia, ha a bíróság a dokumentum kiadására kötelezné a társaságot.

Úgy tudjuk, hogy a Corvinus Zrt. az ellenkeresetében is utalt rá, hogy a szerződés és az átvilágítás angol nyelven készült, mert angol címmel hivatkozik az iratokra.

Csakhogy az MSZP jogértelmezése szerint a nemzeti vagyonról szóló törvény előírja, hogy az állami szerződéseket magyarul kell kötni, a magyar jog alapján, hogy vita esetén magyar bíróság járhasson el. Ha nincs magyar nyelvű szerződés, akkor ennek a követelménynek a Vodafone adásvételi szerződése nem tesz eleget.

Úgyhogy Tóth a legfőbb ügyészhez, Polt Péterhez fordult, hogy járjon utána, van-e magyar szöveg, és ha nincs, akkor indítson pert a szerződés semmisségének kimondásáért. A nemzeti vagyonról szóló törvény szerint ugyanis a rendelkezéseibe ütköző szerződések semmisek. (via 444.hu)

Kapcsolódó cikkek