Jakab Péter bekeményített, elvenné a határon túliak szavazati jogát

Megosztás

A határon túliak semmiképpen nem szavazhatnának magyarországi pártokra, külhonban pedig stadionépítést nem, az autonómiát viszont támogatná.

Határon túli magyarok ne szavazhassanak magyarországi pártokra” – írta a Jobbik volt elnöke az oldalán.

A Fidesz 2010-ben úgy módosította az állampolgársági törvényt, hogy egyszerűbben legyen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek valamelyik felmenője magyar állampolgársággal rendelkezett, vagy valószínűsíti magyarországi származását, valamint igazolja magyar nyelvtudását, de nincs magyarországi lakhelye. Majd rájuk is kiterjesztették a szavazati jogot. Egyéni jelöltekre nem, csak pártlistákra szavazhatnak.

Korábban csak a DK követelte a határon túliak szavazati jogának megvonását, most Jakab Péter azzal érvelt, hogy szerinte nem lett jobb a székelyek élete attól, hogy „a Fidesz listájáról bejuttatja a magyar parlamentbe Völner Pált vagy Farkas Flóriánt”

A szavazati jog helyett Jakab Péter „szívesen látna egy székely szószólót a magyar parlamentben, akit a székelyek küldenek maguk közül, hogy elmondja, mire van szükségük az ottaniaknak. Az anyaországi képviselők meg majd eldöntik, hogy megszavazzák-e vagy sem. Ha rajtam múlik, a stadiont nem, az autonómiát igen”. (via 444.hu)

Kapcsolódó cikkek