Áder leállította vendégét, aki a mérgező akkumulátorgyárakról kezdett beszélni, az adásból pedig kivágták ezt a részt

Megosztás

A volt köztársasági elnök mindig is lelkes környezetvédőnek állította be magát a közvélemény előtt, de most, amikor a Fidesz törekvéseivel szöges ellentétbe került egy szakember véleménye, a kellő ponton megcenzúrázta a beszélgetést. A problémás részt pedig ki is vágták a végleges videóból, ami felkerült az internetre.

A volt államfő, Áder János podcastjában Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség vezetője kifejtette: a gödi Samsung-gyár környékén nemcsak lítiumot, hanem toxikus oldószert is találtak a talajvízben. A Kék Bolygó Alapítvány elnökeként új feladatot ellátó politikus erre közbeszólt: legyen „ez zárójel”, majd a Youtube-ra felkerült verzióból már kivágták a Fidesz irányvonalába nem illő tényeket. A részletekről a Hvg.hu számolt be.

A Spotify-on még egészében meghallgatható a Kék Bolygó Alapítvány podcastjának február 13-án publikált felvétele, amelyben Áder János, az alapítvány elnöke Kaderják Péterrel, a Magyar Energia Hivatal korábbi elnökével, jelenleg a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjével beszélgetett az akkumulátorgyárak körüli kérdésekről Akkumulátorok – a zöld jövő, vagy a szennyező jelen? címmel.

Sokat ismételt kormányzati panel, hogy a gödi Samsung-gyár környékén bőven határérték alatti a lítium előfordulása, más szennyező anyagot pedig nem találtak, szemben a gödi civilek által kezdeményezett mérésekkel, amelysk a gyár környékén lévő öntözési célú kutakból vett mintákból kimutatták az n-metil-pirrolidon (NMP), egy súlyosan mérgező oldószer jelenlétét.

A papíron elhivatottan környezetvédő Áder maga is felmondja a kormányzat önvédelmi paneleit, majd nem sokkal később (a 38. percnél) ismét nekifut a kérdésnek: „Ez egy zárt technológia, ha betartják a technológiai előírásokat, ha semmiféle baleset nem történik, akkor a zárt technológiából levegőszennyezés és talajszennyezés nem nagyon következhet. Jogos a feltételezés?”

Kaderják szerint is jogos, „ha” jól működtetik a gyárat. Szerinte a korszerű akkumulátorgyártás komoly vegyipari tevékenység, a modern akkumulátorok 20-25 anyagot tartalmaznak és állandó fejlesztés alatt vannak. Kifejti, hogy a vegyszerek megfelelő szűrők nélkül kikerülhetnek a levegőbe, az esővel pedig bemosódhatnak a talajvízbe. „Egyébként Gödön nemcsak lítiumot találtak a vízben, hanem NMP-t is” – teszi hozzá, de Áder azonnal lekeveri:

szerintem ez zárójel, térjünk vissza….

Így a szennyezésről visszatértek arra, hogy a zárt technológia biztonságos, és a debrecenieknek sem kell félniük a gigászi méretűre tervezett CATL-üzemtől. A kényes téma pedig el is illant.

Kapcsolódó cikkek