Jó reggelt Szolnok! Hétfői időjárás, név- és születésnaposok, ezen a napon történt

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk

Hétfőn túlnyomóan felhős lesz az ég, az északi, majd délután a középső tájakon vékonyodhat el a felhőzet. Kisebb havazás, havas eső, hószállingózás délen és keleten alakulhat ki, legtovább északkeleten valószínű csapadék. Napközben néhol a dunántúli és középső tájakon eső, havas eső előfordulhat. Többfelé élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz az északi szél. Hajnalban -6, 0, napközben 1-6 fokot mérhetünk.

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Ákos, Bátor, Akács, Antea, Antigoné, Balambér, Balda, Baldó, Éneás, Gábor, Gabos, Gábriel, Lándor, Lantos, László, Leander, Orfeusz, Valdemár.

Az Ákos név eredete és jelentése: Török-magyar eredetű, az Akkus török névből. Jelentése: fehér sólyom.

Az Ákos név jellemzése: Kedveli a természetet, legfőbb hobbija a túrázás vagy a kertészkedés. Érzékeny, de ezt jól titkolja mások elől, sokszor durvaság mögé rejti.

A Bátor név eredete és jelentése: Török-magyar eredetű, tiszteleti, tekintélyi nevek közül, mely helynévként is megmaradt. Jelentése: hős, bátor.

A Bátor név jellemzése: Szeret a középpontban lenni, szereti, ha mindenki rá figyel. Hűséges és kitartó, aminek neki kezd, azt becsülettel véghez viszi.

Kutya névnap:

Adél, Lassie

Cica névnap:

Albin, Jolly

Hörcsög névnap:

Mimó(za), Mimi

Születésnaposok

1861 – Rudolf Steiner osztrák polihisztor, filozófus, a Waldorf-pedagógia atyja, író, dramaturg, tanár, a spirituális mozgalom, az antropozófia megalkotója, emellett nagyszámú festmény, szobor, építészeti terv és vázlat maradt fenn tőle. († 1925)

1911 – Kazal László magyar színész, énekes, komikus, érdemes művész († 1983)

1932 – Elizabeth Taylor amerikai Oscar-díjas színésznő († 2011)

1964 – Für Anikó Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész

1988 – Gyömbér Gábor magyar labdarúgó

Erről híres a mai nap

Ma van a jegesmedvék világnapja

Ezen a napon történt

1673 – I. Lipót német-római császár, magyar és cseh király Ampringen János Gáspárt, a német lovagrend nagymesterét Magyarország teljhatalmú katonai kormányzójává nevezi ki.

1849 – A kápolnai csatában Dembinszky Henrik főparancsnok honvéd csapatai súlyos vereséget szenvednek a Windisch-Grätz herceg főhadparancsnok által vezetett császári haderőtől.

1849 – Bem csapatai, Medgyesről kiindulva az Urban ezredes által vezetett császári erők ellen vonulnak, és kiszorítják őket Erdélyből, Bukovina felé.

1900 – Az FC Bayern München megalapítása

1933 – Berlinben felgyújtják a Reichstagot, a német Birodalmi Gyűlés épületét.

1946 – Budapesten aláírják a magyar-csehszlovák lakosságcsere egyezményt.

Kapcsolódó cikkek