Györffy István néprajztudósra emlékeztek

Megosztás

A Györffy napok hagyományos nyitóeseményét tartották hétfőn Karcagon.

A karcagi születésű Györffy István néprajztudós születésének 139. évfordulóján a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda tanulói, pedagógusai, Karcag vezetése, a Györffy István Nagykun Múzeum munkatársai, a Kunszövetség tagjai és a Nagykunsági Népművészeti Egyesület vezetői a Múzeumparkban lévő szobránál emlékeztek meg a jeles tudósról – az idei Györffy napok programsorozat nyitásaként, közölte a Karcag Tv.

A rendezvény elején Háló-Csenda Anikó, a Györffy István Katolikus Általános Iskola tanára idézte fel Györffy életét, a műsorban közreműködtek az iskola diákjai. Kovács Miklósné igazgató egy-egy Györffy-portrét adott át az első osztályosok képviselőinek, hogy azt tegyék ki tantermeikbe, ezáltal is tisztelegve a névadó előtt.

A néprajztudós szobránál az önkormányzat, a kórház, a múzeum, az iskola, az egyesület és a Kunszövetség helyezte el az emlékezés koszorúit.

A program az iskolában folytatódott, ahol az aulában lévő Györffy-portrét koszorúzták meg a diákok és az iskolavezetés, majd a Györffy Galéria pályázatának eredményhirdetése volt a könyvtárban. A három témában 107 iskolás és óvodás pályázat érkezett, minden korcsoportban 1-3. helyezést és egy-egy különdíjat ítélt oda a kilenc tagú zsűri. Az eredményeket Nagy-Szentesi Anikó ismertette. Antalócziné Balog Ágnes tanárnő pedig a kézműves kiállítást ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

Forrás és fotó: Karcag Tv/infokarcag

Kapcsolódó cikkek