Attila királynak állítanának szobrot a híres Beke Pál halmán

Megosztás

Szolnok határában áll a nevezetes Beke Pál halma. A halom névadója bizonyára az a Beke Pál, akinek – gyulai lovasok élén – 1561 körül végrehajtott Duna-Tisza közi vitézi cselekedeteit a Kun kódexben fennmaradt „Cantio de militibus pulchra” című históriás énekben hagyományozta ránk egy ismeretlen krónikás.

Közlekedéstörténeti emlék, hiszen a közlekedés Szandán keresztül, a Beke Pál-halom mellett folyt Szajol és Törökszentmiklós felé. Csak a Tisza-szabályozási munkák alkalmával készült el a rövidebb út és a töltés Szajol felé.

Számtalan legenda fűződik a dombhoz, hogy alatta mennyi sok kincs lehet. Emiatt kis híján elhordták a dombot.

Az egyre romló állapotú halmot 2008-ban gondozásba vette Szokolai Tibor. Ő hozta létre feleségével, Mészáros Erzsébettel a halom Facebook-oldalát is. Az év szakrális (csillagászati és egyházi) szempontból jeles pontjain megemlékezéseket, szertartásokat tartanak itt. Az egyre növekvő közösség virágágyásokat telepített, padokat, keresztet, kopjafát állított a dombon. A feljáratnál kapuval jelezték a hely különleges voltát. Azóta megállt a romlás, és egyre több szolnoki és a várostól távolabb élő látogató keresi fel Szolnok város legmagasabb pontját (101,3 méter) zarándokként vagy kirándulóként.

Most ez a közösség úgy gondolta, hogy a dicsőséges nagy királynak, Atillának szobrot kellene állítani a Beke Pál halmán. A terv szerint a tavaszi napéjegyenlőség szertartáson, márciusban lenne felavatva, átadva.

A szobor készítőjét már megbízták az alkotás elkészítésével.Aki szeretné ezt a kezdeményezést adománnyal, munkával, felajánlással támogatni, az keresse Szokolai Tibort a közösségi oldalon megadott telefonszámon.

Az adományozók nevét az alkotás mellett feltüntetik a Beke Pál halmán.

Kép: Napfordulós szertartás a halmon

Fotó: Beke Pál halma Szolnok Facebook

Kapcsolódó cikkek