Sztrájkra készülnek az Auchan dolgozói

Megosztás

Nem született bérmegállapodás a munkáltató és a munkavállalói érdekképviselet között az Auchan Magyarországnál, a vállalat által szerda este bejelentett „mindenkinek fix alapbéremelés és jelentős juttatásnövelés” a szakszervezet szerint sztrájkfeszültségbe hajló nagyfokú elégedetlenséget szült a dolgozók körében – értesült az Index.

„Kiverte a biztosítékot a szerda esti bejelentés az Auchan-dolgozók jelentős részénél” – mondta az Indexnek Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, aki egyértelművé tette eredménytelenül zárult a bértárgyalás.

Az egyeztetések lezárását követően a KASZ helyi alapszervezete annyit kommunikált a munkavállalók felé, hogy nem sikerült a szakszervezet által kitűzött bruttó 50 ezer forint emelésben megállapodni és nem emelkedik a gépkocsival történő munkába járás költségtérítése sem.

-Ezt követően nem sokat aludtunk az éjszaka. Éjfélig próbáltunk válaszolni a munkavállalók felháborodott kérdéseire. A jelzések alapján volt olyan áruház, ahol a dolgozók azt tervezték, már ma sem veszik fel a munkát, és sztrájkba lépnek – mondta a szervezet első embere. Hozzátette, mindenkinek felhívták a figyelmét, hogy ne kezdjenek egyéni akciókba. -Ha a munkavállalók tiltakozni szeretnének valamilyen módon a vállalat döntése ellen, akkor annak mindenképpen a jogszabályok betartásával kell történnie. Ebben a KASZ minden segítséget megad a munkavállalóknak – jegyezte meg.

Mint ismert, az Auchan Magyarország bejelentette a vállalat által nyújtott idei béremelés és juttatásnövekedés mértékét. A legtöbb munkatársat foglalkoztató régiókban a szakképzettséget nem igénylő áruházi pozíciókban az alapbérek januári emelkedésével és a megnövelt juttatások optimális kihasználásával csaknem 20 százalékos jövedelemnövekedés érhető el, ami a tavaly év elejéhez képest 57 200 forintos többletet jelent.

Kapcsolódó cikkek