Törvényjavaslatot nyújtott be a DK az Erasmus-botrány miatt

Megosztás

Az összeférhetetlenségi szabályokat szigorítanák a vagyonkezelő alapítványoknál.

Törvényjavaslatot nyújtott be a Demokratikus Koalíció (DK), amely szigorítaná a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény összeférhetetlenségi szabályait, vette észre a Telex.

Egy Népszavában megjelent cikkből tudták meg hétfőn a magyarországi egyetemek, hogy szinte mindegyiküket elvágták az EU-s pénzektől, így a kutatásokat és a külföldi ösztöndíjakat finanszírozó programoktól, azaz a Horizonttól és az Erasmustól is. 2019 és 2021 között a magyar állami egyetemek közül szinte mindegyiket vagyonkezelő közalapítványoknak ajándékozta az állam.

Az egyetemek irányítását frissen létrehozott kuratóriumokra bízták, amelyeket teleraktak fideszes politikusokkal, többek között miniszterekkel és államtitkárokkal, és törvényben kötelezték az államot, hogy ezeket az alapítványokat folyamatosan pénzelje. Az Európai Bizottság emiatt most úgy döntött, hogy nincs több támogatás, amíg nem változik a helyzet.

A DK a törvényjavaslatban azt írja, hogy „elfogadhatatlan, hogy fideszes kegyencek tobzódnak az Orbán kormány által lenyúlt egyetemek kuratóriumaiban és felügyelőbizottságiban”, ahogyan az is, hogy „a privatizált egyetemek alapítványitól milliós fizetéseket visznek haza” ezek a „politikai kinevezettek”.

A törvényjavaslat szerint az egyetemi alapítványok kuratóriumába, felügyelőbizottságába nem kerülhetne be olyan személy, aki az előző tíz évben politikus, állami, önkormányzati vezető, állami cég vezetője volt vagy ilyen személy rokona volt.

via telex.hu, 444.hu

Kapcsolódó cikkek