Újraindították a nyomozást egy negyven éve eltűnt, akkor 15 éves lány után

Megosztás

A lány eltűnését a mai napig titok fedi, több olyan elmélet is született, miszerint a Vatikánnak is köze lehet a történtekhez. Ezért újra elővették az ügyet és tételesen mindent újravizsgálnak az eltűnéstől.

A Vatikán újraindította a nyomozást az 1983-ban eltűnt 15 éves lány, Emanuela Orlandi ügyében – írja az ADN Kronos olasz hírügynökség cikke alapján az MTI.

Alessandro Diddi, a szentszék igazságügyi megbízottja a csendőrséggel közösen döntött a vizsgálat folytatásáról. A nyomozás célja az eddig keletkezett akták, dokumentumok, beszámolók, információk és tanúvallomások ismételt ellenőrzése, valamint az új nyomok vizsgálata. A Vatikán szerint minden egyes részletet újból átvizsgálnak a lány eltűnésének napjától kezdve. A nyomozás újrafelvételét a Ferenc pápa által szorgalmazott igazságkereső és átláthatósági törekvések keretében kezdeményezték.

Emanuela Orlandi 1983. június 22-én tűnt el Rómában. A 15 éves lány vatikáni állampolgár volt, mivel édesapja az egyházfő személyi titkárságaként működő Pápai Ház világi tisztviselőjeként dolgozott. A lány eltűnését a mai napig titok fedi, több olyan elmélet is született, miszerint a Vatikánnak is köze lehet a történtekhez. Az egyik ilyen népszerű teória szerint a lányt egy olyan banda hurcolhatta el, amely Vatikán bankjának akkori elnökét, Paul Marcinkust akarta zsarolni. Egy másik elmélet szerint Orlandit azért rabolták el, hogy elérhessék a török Ali Agca szabadon engedését, aki 1981-ben merényletet kísérelt meg II. János Pál pápa ellen.

Orlandi egykori barátnője arról beszélt egy Netflix-sorozatban, hogy az eltűnése előtti héten Emanuela azt állította, hogy „egy pápához közel álló személy” szexuálisan zaklatta.

„A hallgatás gyakran a legsúlyosabb bűncselekmény. Ez a legborzalmasabb, ami egy családdal történhet”

– jelentette ki Pietro Orlandi, Emanuela testvére. Meggyőződése szerint a Vatikán pontosan tudja, mi történt testvérével, és hogy hol temették el. További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek