Hetven évvel ezelőtt csupán 210 kötettel indult a tiszafüredi könyvtár

Megosztás

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli a Tiszafüredi Könyvtár és ebből az alkalomból jubileumi ünnepséget rendeznek november 23-án, szerdán. A délután 2 órakor kezdődő eseményen köszöntőt mond Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere és Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár intézményvezetője. Ezt követően a mesemondó verseny díjazottja, Turai Luca Kata előadását hallgathatjuk meg, majd sor kerül a Könyvtári pillanatképek című kiállítás megnyitójára is.

Tiszafüreden a XIX. század harmadik harmadában több nyilvános könyvtár működött, közöttük az 1877-ben alapított Tiszafüred-vidéki Régészeti Egylet, (később Tiszafüredi Múzeum és Könyvtáregylet). Az egylet gyűjteménye 1896-tól a városházán kapott helyet, ahol 1942-re már közel 9000 kötet volt. A gyűjtemény nagy része a háború alatt elpusztult, szétszóródott. 1949 első négy hónapjában még rendszeres kölcsönzés folyt a megmaradt mintegy 1500 kötetből.

A mai intézményt a Tiszafüredi Járási Tanács 1952-ben, 210 kötettel alapította, a kezdetben a mai Deák téren, a város központjában kapott helyet. Az évek folyamán a gyűjtemény, a látogatók száma, a forgalom, több százszorosára növekedett, a városiasodás mentén sürgető feladattá vált az elhelyezés modernizálása. 1987 őszén a városi könyvtár a Petőfi Sándor utcába, az akkor megépült iskolával közös épületbe költözött.

Az új század első évtizedeiben a tiszafüredi könyvtárba érkező látogató elfogadható térszerkezetre, kényelmes berendezésre, a településtípusban jó színvonalú, megbízható szolgáltatásokra, szakszerűen feltárt gyűjteményre találhat. Közel hetvenezer kötet könyvvel, napilapokkal, hírlapokkal, folyóiratokkal, hanglemezekkel, video-kazettákkal, mikrofilmekkel, elektronikus adathordozókkal, valamint hangos könyvekkel fogadja érdeklődő látogatóit a könyvtár. A helyismereti gyűjtemény tartalmaz: diafelvételeket, fényképeket, hírlap- és folyóiratcikk-kivágatokat, apró nyomtatványokat, plakátokat, kéziratokat, egyházi anyakönyveket, továbbá az 1884-1914 között megjelent helyi hetilapokat mikrofilmen és elektronikus dokumentum formában.

forrás: tfvk.hu

Kapcsolódó cikkek