Orbán megint hangsúlyozta, hogy erősíteni kell a hadsereget, toborzás indul

Megosztás

A kormányfő az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen tartott beszédében kiemelte: ideje feléleszteni magunkban a katonaszellemet, mert az a nép, amely nem képes erre, “a jövőben bizonyosan elbukik majd”. Vannak olyan nemzetek, amelyek már megkezdték a felkészülést, és “mi sem maradhatunk le ebben” – jelentette ki Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: “nem dughatjuk strucc módjára homokba a fejünket”, és ha így megy tovább, a szankciók megrendítik Európát, ráadásul úgy tűnik, elhúzódó háborúra kell berendezkedni.

„Ebből kéne még néhány zászlóaljnyi, könnyebben mennének a dolgok” – állapította meg az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütételén.

A miniszterelnök elmondta, hogy a magyar nemzet híres volt vitézségéről és hadi erényeiről, a magyar nemzet katona nemzet.

Majd így folytatta: „minket magyarokat olyan fából faragtak, hogy ha nincsen közvetlen fenyegetés, akkor ügyes-bajos dolgainkban felaprózzuk az erőnket. Ha a veszély nem rostálja ki a lustaságot és a fegyelmezetlenséget elpuhul a jól szervezett hadsereg, szétesik a magyar állam”. Ekkor köszönt be szerinte a tehetetlen kor. Hozzátette: „Mi magyarok akkor tudunk igazán jól teljesíteni, ha van leküzdendő akadály, ha az országban körbeviszik a véres kardot.”

Kiemelte: a hazájukat szolgálni akaró katonákra és hatékony, modern fegyverekre van szükség, ezért visszaadják a honvédség megbecsülését és modern hadiipart építenek. A magyar honvéd “nemzetünk kiválósága”, ezért minden katonának kijár a magyar emberek megbecsülése – jelentette ki.

Közölte: azt akarják, hogy legyen átjárás a civil élet és a katonai szolgálat között, ezért megújították az önkéntes katonai szolgálat intézményét. Az önkéntes szolgálatot vállalók jelentik a hidat a civilek és hadsereg között, mert ők azok a katonák, akikkel a legtöbbet találkoznak az emberek – mondta.

Megjegyezte: decembertől újabb toborzó kampányokat indítanak.

MTI

Kapcsolódó cikkek