Oroszország bejelentette a négy megye annexióját, Ukrajna NATO-tagságot kér

Megosztás

A négy megye “hivatalos” orosz annektálására reagált utóbbi bejelentéssel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ukrajna hivatalosan is kéri, hogy gyorsított eljárással vegyék fel a NATO-ba, jelentette be Volodimir Zelenszkij elnök pénteken.

A Vlagyimir Putyin-féle „ünnepélyre” – melyen hivatalosan Oroszország részévé minősítették a megszállt Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk régiókat – reagálva elmondta, Kijev kész tárgyalni Moszkvával, de nem a jelenlegi elnökkel.

„Döntő lépést teszünk azzal, hogy aláírjuk Ukrajna gyorsított NATO-csatlakozási kérelmét” – mondta az ukrán elnök a Telegramon közzétett videóban. A videón látható, amint Zelenszkij bejelenti a csatlakozási kérelmet, majd aláírja a dokumentumot.

A bejelentés érzékenyen érintheti Moszkvát, amely a NATO-t ellenséges katonai szövetségnek tekinti. Szerintük a Nyugat Moszkva befolyási övezetébe való behatolásra és az ország megsemmisítésére törekszik.

Zelenszkij kijelentette, Ukrajna továbbra is elkötelezett az Oroszországgal való „egyenlő, becsületes, méltóságteljes és tisztességes feltételek melletti” együttélés gondolata mellett, de hozzátette, hogy Putyinnal mindezt lehetetlen elérni.

(444.hu)

Kapcsolódó cikkek