Végre részletes útmutatót kaptak a bediktálós gázfogyasztók

Megosztás

Az MVM egészen részletesen közölte, hogyan számolja az egyes hónapokban a rezsicsökkentett, illetve a piaci áron elfogyasztott gázt a lakossági felhasználóknál. Íme a kisokos.

Közzétette az oldalán az MVM a kisokost, mely eligazítja a bediktálós fogyasztókat arról, hogy pontosan hogyan is állapították meg az egyes hónapokra járó, még rezsicsökkentetten elérhető gázmennyiséget a fogyasztási jelleggörbe alapján. Arról is tájékoztatást adnak, hogy mi történik akkor, amikor egyes hónapokban a fogyasztó kicsúszik a limitből – írja a Hvg.

Bediktálós fogyasztó esetén a fogyasztási jelleggörbe és a profil együtt lesz a meghatározó. A felhasználási profil fogalma idén nyárig az alap, nem csökkentett rezsicsökkentés miatt irreleváns volt, de az utóbbi pár hónapban valószínűleg mindenki számára ismert lett.

De azért ismételjük át: egy ügyfél lehet vegyes profilú vagy fűtési profilú. Az első esetben a szolgáltató azt az információt kapja, hogy a fogyasztó a gázt fűtésre, főzésre és vízmelegítésre is használja, a második esetben pedig csak fűtésre.

Ez azért fontos, mert a fűtős profilú fogyasztóknak a nyári hónapokra – június, július és augusztus – nem állapítanak meg kedvezményes áron felhasználható gázmennyiséget, mivel nyáron jellemzően nem fűtünk. Vegyes profilnál a nyári hónapokra is elérhető kedvezményes árú gázmennyiség, csak a jelleggörbe miatt persze kevesebb, hiszen a fűtési célú felhasználást itt is kivették a képből. A két eset két ábrán:

© MVM
© MVM

A fentiek miatt az, aki nem csak fűtésre használja a gázt, de tévesen fűtési besorolású, akkor is nagy számlákat fog kapni, ha egyébként nyáron is takarékoskodik (kivéve, ha a nyári hónapokban a főzést és a tisztálkodást nem a saját fogyasztási helyén oldja meg, de ez a példa a valóságban nyilván nem reális).

Ezért nagyon fontos megállapítani, hogy a fogyasztási hely, vagyis a háztartásunk milyen profillal van bejelentve az energiaszolgáltatónál.

A profil súlyozási kulcsként szerepel az energiaelosztó társasággal kötött szerződésben, de a társaság ügyfélszolgálatán vagy az MVM NEXT ügyfélszolgálatán is meg lehet kérdezni, ha nincs kéznél a dokumentum. Ha valaki nem tudja, hogy melyik elosztó társasághoz tartozik, az nézze meg a számláját, azon van a társaság neve.

Ha a regisztráció nem a tényleges felhasználási profilt takarja, akkor meg kell változtatni, ellenkező esetben az, aki csak fűtősként van bejegyezve, viszont a valóságban másra is használja a gázt, súlyos összegeket fizethet érte. A profilmódosítás megoldható telefonon, az MVM ügyfélszolgálatán.

Az MVM oldalán eligazító ábrák is láthatók a fogyasztási görbén alapuló elszámolásra. Így néz ki a fizetés akkor, amikor a bediktálós ügyfél minden hónapban a rezsicsökkentési limiten belül marad:

© MVM

Ebben az esetben végig az alacsonyabb árazás szerint fizet.

A következő eset azt mutatja, amikor a fogyasztó egyes hónapokban túllépi a limitet, az egész évre nézve azonban így is a kormányrendeletben meghatározott, 63 645 megajoule, legalább 1729 köbméter küszöbön belül marad:

© MVM

Ekkor a túlfogyasztós hónapokban a limiten átlógó energiamennyiségért már a drágább, lakossági piaci árat kell kifizetnie, így viszont a teljes évet nézve többletfizetése lesz. A többletet a szolgáltató az éves leolvasás után visszafizeti.

És ez történik akkor, amikor havi küszöbátlépés is történik, és az éves összfogyasztás is átcsúszik a limiten:

© MVM

Ekkor a fogyasztónak semmiféle visszatérítés nem jár.

Átalányosoknál az első 11 hónapban az előre megállapított árat fizeti a fogyasztó, és csak az utolsó hónapban, óraleolvasáskor szembesül azzal, hogy a tervezetthez képest hogyan alakult a fogyasztása az év során. Ha a várható éves fogyasztás a kedvezményes küszöb alatt van, akkor a számlák csak a rezsicsökkentett árat tartalmazzák majd, ha már előre úgy lőtték be, hogy a fogyasztás túl fog lógni a küszöbön, akkor a többlet a lakossági piaci áron fog megjelenni a számlán. A havi rezsicsökkentett mennyiség limitje adott hónap napjainak számától függ.

Ha az utolsó havi óraleolvasás után az jön ki, hogy a fogyasztó túllépte a várható éves fogyasztás alapján beállított árat, akkor az utolsó havi számlája lesz vaskosabb.

Az első ábrán az látható, amikor az ügyfél végig kevesebbet fogyaszt, mint a limit, így minden rendben:

© MVM

A következőn pedig az, amikor túlfogyasztás történt, és jön a vaskosabb számla:

© MVM

A fentiekben a legfontosabb dolgokat vettük át, melyek segítenek a fogyasztóknak az eligazodásban, de az MVM oldalán közzétett tájékoztató még számos részletet tartalmaz – ide kattintva érhető el

Kapcsolódó cikkek