A britek berágtak, több, mint 12 milliárdos bírságot szabhatnak ki a TikTokra

Megosztás

Az Egyesült Királyságban több, mint két éven át működött az oldal és úgy fért hozzá 13 éven aluli gyermek felhasználók adataihoz, hogy ahhoz semmiféle szülői beleegyezést nem kért.

A TikTok 27 millió fontos, vagyis átszámítva mintegy 12,3 milliárd forintos bírságot kaphat az Egyesült Királyságban, mert a helyi adóhatóság szerint a platform 2018 és 2020 között megsérthette az adatvédelmi törvényt – írja a The Guardian. A lap szerint a cég nem védhette meg eléggé a gyerekek adatait.

A brit hatóság (Information Commissioner’s Office, ICO) megállapította, hogy 2018 májusa és 2020 júliusa között az alkamazás megsértette az adatvédelmi törvényt. Az ICO arra jutott, a 13 éven aluli gyermekek adatait a vállalat a szülők hozzájárulása nélkül is feldolgozhatta, valamint nem adott megfelelő, átlátható és könnyen érthető tájékoztatást erről a felhasználóknak.

Az ICO hangsúlyozta: egyelőre nem biztos, hogy bírsággal sújtja a TikTokot. A végső döntés előtt még a cég érveit is meghallgatja, valamint áttekinti a TikTok által benyújtott bizonyítékokat. (Hvg)

Kapcsolódó cikkek