Egyéves recessziót és 20 százalékon tetőző inflációt jósol Varga Mihály

Megosztás

Ráadásul idén a vártnál jóval nagyobb lesz a költségvetési hiány.

Varga Mihály pénzügyminiszter a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadást, amelyen elhangzott többek között, hogy a tervezettel szemben az idei költségvetési hiány nem 4,9 százalék lesz, hanem jóval magasabb, 6,1 százalék – tudósított a HVG. Varga Mihály szerint ez így is azt jelenti, hogy a kormány tartja a kitűzött hiánycélt. A magasabb hiány ugyanis csak “elszámolási” jelenség, így “ne zavarja meg az elemzőket”.

Szintén bejelentés értékű, amit Varga Mihály az infláció várható alakulásáról mondott, illetve mutatott különböző diákon. A Pénzügyminisztérium nagyfrekvenciás adatai (például az online kasszákból kinyert információk) alapján a tárca arra számít, hogy az infláció november-decemberben tetőzhet, 20 százalék fölött. Majd csak lassan indul csökkenésnek, 2023 közepén még mindig 20 százalék közelében lesz.

További – megint csak mutatott, ki nem mondott – súlyos bejelentés, hogy a Pénzügyminisztérium szerint a magyar gazdaság az idei utolsó negyedévtől 2023 utolsó negyedévéig recesszióban lesz. A miniszter diáján látható volt, hogy a GDP az idei negyedik negyedévben már enyhén csökkenni fog, a gazdaság zsugorodása 2023 első negyedévében lesz a legnagyobb mértékű, és a GDP-változás csak az utolsó negyedévben tér vissza a pozitív tartományba, bár a harmadik negyedévben már csak enyhe csökkenésre számítanak.

Forrás és fotók: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek