A zagyvarékasi abszurd – ha egyedül a jelölt szavaz magára, akkor is polgármester lesz

Megosztás

A Szol24 is beszámolt róla, hogy most vasárnap polgármestert választanak Zagyvarékason. A dolog pikantériáját az adja, hogy az egészségi állapota miatt lemondott Kurucz László Árpád helyére csupán egyetlen jelentkező van: Polónyi László (Fidesz-KDNP), aki évek óta a pénzügyi bizottság elnöke, a helyi általános iskola igazgatója és jelenleg is -úgy tűnt, hogy csak átmenetileg- ellátja a polgármesteri feladatokat.

Hogyan alakulhat ki ilyen helyzet? Mitől lesz választás a választás, ha csupán egy jelölt indul? Miért nincs ellenzéki induló? Megannyi kínzó kérdés. Hogy megérthessük ezt a furcsa, már-már abszurd helyzetet, egy szolnoki politikustól kértünk szakmai segítséget, aki készséggel válaszolt kérdéseinkre.

A logika és a választók elvárása azt diktálná, hogy minden egyes településen legyen képviselve az ellenzék – kezdi instant elemzését a politikus. Ám sajnos a kisebb településeken, pláne egy polgármester választás esetén nem tud érvényesülni a pártpolitika. Egy olyan kis közösségben, mint Zagyvarékas, hosszú évek kellenek ahhoz, hogy valakiből valóban egy sokak által elfogadott jelölt lehessen.

De akkor miért nem kezdődik/kezdődött meg a potenciális jelöltek felépítése? – tettük fel a kérdést.

A kormánypárttal szemben nem igen találni olyan elszánt harcost, aki megmérettetné magát. Félnek a kudarctól, nem akarják kockára tenni a hírnevüket és tartanak attól, hogy egy vesztes választást követően bizonyos retorziók is érhetik az egykori független/ellenzéki jelöltet. Ezt bátran nevezhetjük egzisztenciális félelemnek.

Szakértőnk szerint az sem segít a helyzeten, hogy a Fidesz teljesen ellehetetleníti a normálisan gondolkodó településvezetőket: egy nem kormánypárti polgármestert jellemzően forrás megvonásokkal “büntetnek” és teljeskörű -kissé óvodás tempót diktáló- kirekesztéssel. Ezek a “nem kívánatos politikusok” fontos eseményekre nem kapnak meghívást, de olyan eset is előfordult megyénkben, hogy egy útszakasz átadásakor egyszerűen nem engedték szóhoz jutni az ellenzéki városvezetőt.

Arra a megállapításunkra, miszerint ez úgy hangzik, mintha az ellenzék megadta volna magát, a szolnoki politikus úgy reagált, hogy erről szó sincs, de a szervezeti hiány és az ellenzék széttagoltsága valóban okoz némi fejtörést.

És hogy mitévő legyen, aki mindezek ellenére sem akarja támogatni Zagyvarékas egyedüli, fideszes jelöltjét?

Az egyetlen, amit lehet tenni, hogy nem szavazunk, vagy érvénytelenítjük a szavazólapot, ezzel a lehető legalacsonyabb legitimációt kapja meg az induló. Ha most vasárnap senki más nem megy be a fülkébe, csak Polónyi és behúzza saját magára az X-et, akkor is polgármester lesz belőle.

Kapcsolódó cikkek