Ritka madárfajok gyülekeznek a Balatonnál

Megosztás

Centauri egy álnéven publikáló magyar szerző, aki előszeretettel ír az ember-természet viszonyáról, amikor pedig nem írással foglalkozik, akkor szívesen túrázik és friss élményeit, megfigyeléseit a Facebookon osztja meg.

A fotózással is foglalkozó szerző ezekben a napokban a Balatonon tölti szabadidejét, ahol ritkán előforduló, sarkvidéki madárfajok gyülekeznek. Beszámolója szerint az alacsony vízszint miatt a szokásosnál is nagyobb számban érkeznek a tundrákon és északi tengerpartokon fészkelő madárfajok.

A vonulás csúcsideje körülbelül szeptember 10. és október 15. közé esik, de az idén mintha valamivel hamarabb futna fel. Sok egyéb mellett a napokban felbukkant a balatonfenyvesi kikötőben 3 fiatal kőforgató. Ők a Balti-tenger és az Északi-tenger partvidékén, kopár északi tengeri szigeteken költenek. Néhány madár minden évben felbukkan, de azért mindig ünnep látni őket. Főként akkor, ha többen vannak, és olyan megkapóan szelídek, mint ezek a fenyvesi példányok.

Az író közel két napot töltött a madarak társaságában és alaposan megfigyelte életüket, szokásaikat:

Más látni egy ritkaságot, és egészen más közelről bepillantani az életükbe. Láttam kőforgatókat az Északi-tengernél, a Balti-tengernél, az Adrián, a Balatonon és halastavakon, de ezek a találkozások mindig megmaradtak „érdekes adatnak”. Ezúttal viszont annyi időt tölthettem a közvetlen közelükben, hogy egy idő után érezhető volt már: ők is figyelnek és lassan kiismernek engem. Láttam, hogy emberek százainak, nyaralóknak, horgászoknak, helybélieknek okoznak örömöt, felfigyelnek rájuk a sétálgatok, kérdezgetnek engem róluk, fényképezik őket, sőt próbálnak segíteni nekik.

Kapcsolódó cikkek